Philips
Beurs

AEX koers omhoog dankzij extreme stijging Philips

De AEX koers is de nieuwe week met stijgingen begonnen. Vooralsnog staat er een stijging van 0,77 procent op de borden voor de Amsterdamse beurs en dat heeft de AEX grotendeels te danken aan de extreme koersexplosie van Philips. Het aandeel van Philips opende maandag met een stijging van ruim 35 procent.

Wat is er aan de hand met het Nederlandse electronicaconcern?

Philips koers schiet omhoog

Het aandeel van Philips kent een goed begin van de week, omdat bekend werd dat het een hele gunstige schikking heeft getroffen in de Verenigde Staten. Philips was daar verwikkeld in een zaak tegen 60.000 patiënten, wat volgens de analisten zou resulteren in een schikking van 3 miljard euro.

Nu werd bekend dat het erin geslaagd is om een schikking te treffen voor 1 miljard euro. Gezien de market cap van Philips van 24,65 miljard euro is dat een behoorlijke “winst” voor het bedrijf.

Een schikking van 3 miljard euro had namelijk een extra verlies van 2 miljard euro betekent, wat op een totale marktwaarde van 24,65 miljard euro natuurlijk gigantisch is. Het ging hier overigens om slaapapneu-apparaten, waarvan Philips er in 2021 meer dan 5,5 miljoen moest terugroepen.

Nu is er dus sprake van een gigantische meevaller, waardoor het aandeel van Philips explodeerde en ook de AEX koers een mooie push omhoog kreeg.

Belangrijke week voor de AEX

De mooie start van de week is pas het begin voor de Amsterdamse AEX, want er ligt een belangrijke week in het verschiet. In directe zin heeft dat overigens niets te maken met de AEX, want het gaat namelijk om een nieuwe rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Op woensdag is het weer de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een nieuw rentebesluit te nemen. De uitkomst daarvan lijkt al vast te staan, namelijk het ongewijzigd laten van de rentes.

Meer interessant is de persconferentie van voorzitter Jerome Powell die traditiegetrouw volgt op het rentebesluit. Daarin leren we mogelijk meer over hoe de Amerikaanse centrale bank, de machtigste ter wereld, momenteel tegen alle economische ontwikkelingen aankijkt.

Maken zij zich zorgen over de oplopende inflatie en de verzwakkende Amerikaanse economie? En wat betekent dat voor de AEX koers? Na komende woensdag weten we meer.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Tech nieuws

Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie
NVIDIA schiet 6% omhoog na kwartaalcijfers – AI tokens reageren amper
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?