aex
Aex, Beurs

AEX koers opent sterk in aanloop naar cruciale inflatiedata uit Amerika

De AEX koers is sterk begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Op het moment van schrijven staat er een stijging van 0,57% op de borden en komt de Amsterdamse beursindex binnen op 930,39 punten. Daarmee zitten we nog altijd in de all-time high range en is het wachten op een beslissing.

Vanmiddag de beslissing voor de AEX?

Die beslissing kan vanmiddag weleens komen voor de AEX. Dan staat in de Verenigde Staten namelijk de PCE Price Index op het programma.

Dat is de belangrijkste inflatiemeter van allemaal, omdat dit de inflatiemeter is waar de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) zijn beleid grotendeels op bepaalt.

Als we net als bij de CPI en de PPI een score krijgen die lager is dan verwacht, dan kan dat de AEX weleens een boost geven. Dat zou namelijk ruimte maken voor de Federal Reserve om in september al de eerste renteverlaging door te voeren.

Om 14.30u Nederlandse tijd krijgen we de data en zal de markt hier direct op reageren. Zo zijn er dus een paar spannende uren uitgebroken voor de AEX.

‘Usual suspects’ trekken de AEX omhoog

Onder de grotere aandelen waren het ASML, ASMI en Besi die de Nederlandse beurs omhoog trokken. Zij stegen stuk voor stuk met 1% tijdens de vroege handelsuren van vrijdag 28 juni.

Ook Shell deed het met een winst van iets minder dan 1% goed op de laatste handelsdag van de weeg. Adyen doet het vandaag minder en staat op een daling van 0,7%.

Air France-KLM doet het vandaag minder. De aandelen van de Nederlandse trots op het gebied van luchtvaart daalden met ruim 5% vandaag.

De luchtvaartboeren zitten sinds midden-mei in een mindere periode en daar lijkt op dit moment nog geen einde aan te komen.

Wat dat betreft kunnen ze daar ook wel lagere inflatiescores gebruiken vandaag.

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen