aex groen
Aex

AEX koers stijgt 0,60% en staat weer boven de 900 punten

De AEX koers is vandaag met een behoorlijke koersexplosie geopend en staat na een stijging van 0,60% en ruim 5 punten weer boven de grens van 900 punten. Daarmee lijken beleggers bullish in aanloop naar de belangrijke rentevergadering van woensdag van de Amerikaanse centrale bank.

Aftellen tot woensdagavond

De kans is groot dat de AEX koers in aanloop naar de rentevergadering van woensdagavond rustig blijft handelen. Meestal zie je dat de markt een afwachtende houding aanneemt in aanloop naar macro-economische ontwikkelingen die in potentie een grote impact op de markt hebben.

Zeker in dit geval, omdat de onzekerheid over het rentebesluit groter is dan ooit. Meestal zien we in de dagen voor een rentevergadering dat de markt een duidelijk oordeel heeft over het besluit van de Amerikaanse centrale bank.

In dit geval is daar geen sprake van en is de markt behoorlijk verdeeld over de mogelijkheden.

De bovenstaande tabel van CME Group geeft de verwachtingen af die op dit moment gelden op de futuresmarkt. Een stevige 65% verwacht een renteverlaging van 0,50% terwijl 35% inzet op een verlaging van 0,25%.

Daarmee leunt de markt dus richting een grotere renteverlaging, maar op basis van de economische data lijkt een onderbouwing daarvoor te ontbreken. En grappig genoeg is het ontbreken van die duidelijke onderbouwing bullish voor de AEX, mits de Federal Reserve daadwerkelijk kiest voor die grotere renteverlagingen.

Waarom is dit bullish voor de AEX?

Hoe lager de rente, hoe beter het investeringsklimaat is voor risicodragende assets als de AEX. Lagere rentes betekenen immers dat het makkelijker is om kapitaal bij elkaar te harken voor individuen en bedrijven.

Een lagere rente betekent over het algemeen dat de mate van kredietcreatie toeneemt binnen het financiële systeem.

Wat dat betreft zijn grotere renteverlagingen bullish voor de markt. De enige momenten waarop ze niet bullish zijn, is als die grotere renteverlagingen worden ingezet om een recessie te bestrijden.

Nu gaven we eerder al aan dat de economische data op dit moment zodanig solide is, dat er geen sprake is van een duidelijk recessie-gevaar. Wat dat betreft lijkt een grotere verlaging puur doorgevoerd te worden om de kans op een recessie te verkleinen en dat is bullish voor de AEX, maar ook voor andere risico-assets zoals Bitcoin.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins