FTX
Regulatie

Alameda gebruikte vanaf 2019 miljarden dollars aan klantgelden van FTX

Het is je vast niet ontgaan dat het strafproces van Sam Bankman-Fried de oprichter en voormalig CEO van het geïmplodeerde FTX is begonnen in de Verenigde Staten. Nu blijkt uit een verklaring van mede-oprichter Gary Wang dat zusterbedrijf Alameda Research in 2019 al miljarden dollars aan gebruikerstegoeden van FTX gebruikte voor zijn handelsactiviteiten. Dat zou betekenen dat FTX al 3 jaar voor de implosie van het beursplatform over de schreef ging.

Andere regels voor Alameda

Uit het bovenstaande transcript uit de rechtszaal blijkt dat Alameda Research zich niet aan dezelfde regels hoefde te houden als andere klanten. Zo kon het gigantisch veel geld lenen van FTX en kon het “sneller handelen” dan anderen.

Met die informatie is het op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen dat Alameda Research uiteindelijk miljarden dollars aan vermogen verloor.

Ze hadden in theorie alle informatie die nodig was om winstgevend te handelen en konden vervolgens ook nog eens sneller te werk gaan dan de concurrentie. Dat bleek uiteindelijk niet genoeg om te voorkomen dat er miljarden dollars verloren werden door de handelsfirma van Bankman-Fried.

Gary Wang verklaarde verder dat Alameda Research in de code toestemming had om een negatieve balans te hebben op FTX. Zo kon het meer geld gebruiken dan het daadwerkelijk had. Dat werd ingezet om de FTX Token (FTT) te pompen en voor de handelsactiviteiten van het bedrijf.

8 miljard dollar aan schulden

Volgens Gary Wang gebruikte Alameda Research de “allow negative” functie om een totaal van 8 miljard dollar aan fiatgeld en digitale assets op te nemen van FTX vanaf juli 2019. Op dat moment begon de ellende dus al, die in november 2022 culmineerde in de spectaculaire implosie van FTX.

Wang gaf in de rechtszaal ook toe dat de gebruikers van FTX nooit toestemming hadden gegeven om hun fondsen op deze manier te gebruiken. Daar voegde hij aan toe dat Sam Bankman-Fried uiteindelijk toestemming gaf aan Alameda Research om een kredietlijn van 65 miljard dollar te openen.

Als Sam Bankman-Fried wordt veroordeeld voor de strafeisen die hem nu boven het hoofd hangen, dan kan hij enkele tientallen jaren in de gevangenis belanden. De kans lijkt heel klein dat hij een gevangenisstraf weet te ontsnappen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Amerikaanse Regering neemt maatregelen tegen Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus
Donald Trump leidt peilingen onder cryptogokkers, Elon Musk reageert
SEC’s hoger beroep in Ripple-zaak: De kans voor Coinbase om hun zaak te versterken
Meer nieuws

Meest gelezen

Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Hoger beroep SEC tegen Ripple: Is corruptie de werkelijke drijfveer?
Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk