Amerika, USA, vS
Bitcoin

Alsnog een recessie in Amerika?! Wat betekent dat voor Bitcoin?

De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 aan de meest agressieve rentecampagne uit zijn geschiedenis. Ondanks die stevige renteverhogingen wist de Amerikaanse economie overeind te blijven en kwam er tegen alle verwachtingen in nog geen recessie. Als gevolg daarvan doen Bitcoin en aandelen het momenteel fantastisch.

Maar volgens één hele betrouwbare indicator moeten we ons misschien toch nog zorgen maken over een recessie in 2024.

Toch nog een recessie in Amerika?

Het recessie-signaal dat we momenteel krijgen is het gevolg van een zogenaamde omkering van de rentecurve.

Hiervan is sprake als de rente op kortlopende Amerikaanse staatobligaties hoger is dan op de langlopende varianten. In de onderstaande grafiek gaat het om de rente op staatsobligaties met een looptijd van 1 maand versus die met een looptijd van 10 jaar.

Normaal gesproken krijg je als investeerder een hogere rente naarmate je jouw geld langer uitleent. De verklaring hiervoor is logisch. Over een periode van 10 jaar loop je op verschillende punten meer risico dan met een lening van 1 maand.

Zoals je kunt zien resulteerde iedere omkering van de rentecurve sinds 1964 in een recessie voor de Amerikaanse economie.

Die recessie kwam echter pas op het moment dat de omkering weer veranderde in de natuurlijke situatie, waarin de rente op langlopende staatsobligaties weer boven die van kortlopende staatsobligaties uitsteeg.

Dat moment lijkt te naderen en daarom gaan er voorzichtig weer was recessie-alarmbellen rinkelen.

Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Een recessie zou op de korte termijn een negatieve ontwikkeling zijn voor de Bitcoin koers. Normaal gesproken betekent een recessie dat mensen hun banen verliezen, bedrijven failliet gaan en de economie in de problemen komt.

Logischerwijs is er om die reden minder kapitaal beschikbaar voor investeringen en zie je vaak dat mensen hun investeringen (moeten) verkopen om zichzelf te beschermen tegen de economische rampspoed.

Wat dat betreft is het te hopen dat er geen recessie komt.

Des te meer omdat vrijwel iedereen momenteel op een “zachte landing” van de Amerikaanse economie rekent. We spreken van een zachte landing als de inflatie terugkeert op het gewenste niveau van 2,0 procent en de centrale bank daarin slaagt zonder een recessie te veroorzaken.

Doordat iedereen nu die zachte landing verwacht, zit dat positieve gevoel ook in de Bitcoin koers verwerkt. Als we toch een verrassende recessie krijgen, dan gaan we dat zonder twijfel terugzien in de Bitcoin koers.

Handel €10.000 gratis en krijg 20 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?