failliet
Bitcoin

Amerika betaalt dit jaar 660 miljard dollar aan rentekosten

Je hebt vast weleens gehoord over de gigantische schuldenberg van de Amerikaanse overheid. Dit jaar is die schuldenberg opgelopen tot een totaalbedrag van 32 biljoen dollar (dat is 32.000 miljard) en de rentekosten over die schulden bedragen voor 2023 waarschijnlijk 660 miljard dollar.

De stijging van de rentekosten is niet alleen te verklaren door de toename van de totale schulden, maar ook door de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve van de afgelopen 15 maanden.

Gigantisch bedrag

Dat gigantische bedrag van ruim 600 miljard dollar vertegenwoordigt ongeveer 2,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2023. Ter vergelijking, voor het Amerikaanse leger betaalt de overheid jaarlijks ongeveer 800 miljard dollar.

Die getallen geven aan dat de rentekosten zo langzamerhand echt problematisch beginnen te worden. Zeker als je bedenkt dat de overheidsschuld waarschijnlijk alleen nog maar verder toeneemt de komende jaren.

“Een groot deel van de toename van de rentekosten is gedreven door de hogere rentes, die sinds begin 2022 tienmaal is verhoogd door de Federal Reserve in reactie op de hoge inflatie”, aldus de Peterson Foundation.

Op het moment van schrijven staat de Amerikaanse overheidsschuld op 32,17 biljoen dollar. De verwachting is dat die schulden binnen tien jaar toenemen naar 52 biljoen dollar.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe betekenen deze cijfers dat de Amerikaanse overheid steeds meer schulden nodig heeft om de bestaande schulden te kunnen financieren. De schuldenberg zal steeds verder toenemen, wat het minder aantrekkelijk maakt om dollars vast te houden en zorgt voor hogere rentes op de kapitaalmarkt.

Dat brengt de Amerikaanse overheid in de problemen en daarmee verliest de dollar steeds meer koopkracht. Die ontwikkeling zal ervoor zorgen dat mensen in groeiende mate op zoek gaan naar alternatieven.

De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin kan daarin een heel aantrekkelijk alternatief zijn. Bitcoin is uiteraard niet het enige alternatief, maar de kans is aanwezig dat de digitale munt van deze ontwikkelingen zal profiteren.

Bitcoin nieuws

Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Rentebeleid van Federal Reserve vergroot druk op Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken