amerika bank
Regulatie

Amerikaanse banken in 2023 op weg naar grootste uitstroom in de geschiedenis

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse bankensector vanaf begin maart zwaar onder druk staat. Dat leidde eerder al tot het omvallen van Silicon Valley bank en Signature Bank. Inmiddels lijkt de rust weer gedeeltelijk terug te keren, maar de meest recente cijfers leren ons dat de druk op de bankensector nog altijd hoog is in 2023.

Grootste nominale uitstroom ooit

In het jaar 2022 piekte de deposito’s binnen de Amerikaanse bankensector op het gigantische bedrag van 18,0 biljoen dollar. Inmiddels zijn die – in de eerste vier maanden van 2023 – alweer gedaald naar 17,2 biljoen dollar.

Dat heeft bij verschillende banken al voor problemen gezorgd, omdat banken die deposito’s niet netjes bewaren, maar investeren. Door de hoge rentes gaan klanten van de banken op zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld door te investeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Het probleem is dat banken dat geld ergens weer vandaan moeten halen als mensen plotseling hun geld opnemen. Silicon Valley Bank investeerder de stortingen van hun klanten de afgelopen jaren onder andere in Amerikaanse staatsobligaties.

Die moesten ze dit jaar met een flink verlies verkopen om aan de opnameverzoeken te voldoen, wat uiteindelijk tot het omvallen van de bank leidde. Inmiddels zijn de banken van 2022 tot nu ruim 800 miljard dollar aan stortingen verloren.

Is de bankencrisis voorbij?

Het is nog maar de vraag of het einde van de bankencrisis nu daadwerkelijk bereikt is. De Federal Reserve is namelijk voornemens om de rente op 3 mei nogmaals met 0,25 procent te verhogen, wat het voor Amerikanen nog een tikkeltje aantrekkelijker maakt om hun geld op te nemen en vervolgens in staatsobligaties te stallen.

Daar krijgen ze namelijk een rente die een stuk hoger ligt dan bij de banken en staat hun geld – getuige de bankencrisis – ook een stuk veiliger. Wat dat betreft lijkt er voor de Amerikaanse bankensector mogelijk nog een periode van stress aan te komen.

In maart was dat geen slechte ontwikkeling voor Bitcoin, dus wie weet wat het de komende periode nog kan brengen. De weken in aanloop naar de volgende rentevergadering van de Federal Reserve zitten zo in ieder geval vol met macro-economisch vuurwerk.

Regulatie nieuws

Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken