recessie
Bitcoin

Amerikaanse banken verliezen massaal geld op hypotheken

Amerikaanse banken verliezen voor het eerst in de geschiedenis geld op hypotheken, zo blijkt uit een onderzoek van de Mortgage Banker’s Association (MBA). Het onderzoek, dat dieper duikt in de laatste data van 2022, onthult een flinke terugval in omzet voor financiële instellingen die hypotheken voor commercieel vastgoed uitgeven aan bedrijven, investeerders en particulieren.

Verlies van 301 dollar per lening

De MBA schrijft dat onafhankelijke hypotheekbanken en de hypotheek-afdelingen van andere banken een gemiddelde van 301 dollar per lening verloren in 2022, wat een daling is vanaf de gemiddelde winst van 2.339 dollar per lening in 2021. Dit is de eerste keer dat de hypotheekuitgevers collectief in het rood staan sinds de MBA in 2008 begon met het bijhouden van deze data.

MBA zelf wijst de verliezen toe aan de enorme stijging van de hypotheekrente in een relatief kort tijdsgebrek. Combineer dat met een laag aanbod van huizen en problemen om huizen te kopen en je hebt blijkbaar een probleem.

Daarbij zijn de kosten voor hypotheekuitgevers om leningen te financieren toegenomen van 8.664 dollar per lening in 2021 naar 10.624 dollar per lening in 2022. Onder andere commissies, compensatie en andere zaken dragen bij aan de toename van de kosten voor de banken.

Verdere daling in 2023

Marina Walsh, de vicepresident van MBA, zegt dat haar firma verwacht dat de vraag naar hypotheken van kopers verder zal dalen in 2023. “Het is niet te ontkennen dat er op dit moment sprake is van hele lastige omstandigheden voor hypotheekverstrekkers. Het volume zal waarschijnlijk ook in 2023 nog dalen, voordat er in 2024 en 2025 een wederopstanding begint”, aldus Walsh.

De Federal Reserve Bank of Dallas waarschuwde recent voor een daling van de huizenprijzen van 19,5 procent dit jaar, waarmee de kosten voor het kopen van een huis weer gelijktrekken met de huurprijzen.

Wat dat betreft begint de hogere rente van de Federal Reserve nu ook op de huizenmarkt om zich heen te slaan. Bitcoin lijkt er op dit moment even geen last van te hebben, maar als er een recessie komt, dan kan dat zomaar heel snel veranderen.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen