US Dollar ($)
Bitcoin

Amerikaanse centrale bank print recordhoeveelheid briefgeld

De Amerikaanse centrale bank print momenteel een recordhoeveelheden aan briefjes van 50 dollar. In totaal heeft het in 2022 bijvoorbeeld 756,09 miljoen nieuwe briefjes van 50 dollar in omloop gebracht. Die berg met briefgeld is op zichzelf al 37,8 miljoen dollar waard.

Volgens de San Francisco tak van de Amerikaanse centrale bank moeten ze printen vanwege een stijgende vraag naar fysiek geld.

Vreemde ontwikkeling

Dat kunnen we op zijn minst een vreemde ontwikkeling noemen, omdat er steeds minder cash wordt gebruikt voor betalingen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse centrale bank is de vraag naar fysiek geld mogelijk gestegen vanwege de economische onzekerheid die op de pandemie volgde.

Denk bijvoorbeeld aan de bankencrisis van maart 2023.

“Hoewel het gemiddelde aantal cash-betalingen onder het niveau van voor de pandemie bleef, neemt de vraag naar briefgeld toe. In oktober 2022 is de waarde van alle briefgeld dat in omloop is voorbij de 2,23 biljoen dollar geschoten, wat een stijging van 28 procent markeert ten opzichte van februari 2020”, aldus de Amerikaanse centrale bank.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna niemand van plan is om te stoppen met het gebruiken van cashgeld. Zodoende zal het nog wel een generatie duren voordat cashgeld volledig uit de roulatie is en we alles digitaal doen.

Ergens is dat ook wel goed, want de digitale systemen willen nog weleens in de problemen zitten en het zou gevaarlijk zijn om daar compleet op te leunen.

Goed voor Bitcoin?

Binnen de Bitcoin-gemeenschap is men (vooral de puristen) over het algemeen fel tegen het verbieden of uit de omloop halen van cashgeld.

Volgens veel Bitcoiners is de mogelijkheid om cashgeld te gebruiken iets wat essentieel is om je privacy te kunnen bewaken. In de huidige politieke situatie in Nederland zouden we daar waarschijnlijk geen last mee krijgen, maar stel dat er een keer een andere regering komt…

Dan kan het misschien waardevol zijn om jezelf te kunnen beschermen met cashgeld. Bijvoorbeeld door niet te hoeven onthullen of je aanwezig was bij bepaalde demonstraties of andere zaken die politiek gevoelig kunnen liggen.

Dat is misschien een beetje doemdenken, maar het is zeker niet onbelangrijk om over dit soort dingen na te denken voordat het misgaat.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’