failliet
Bitcoin

Amerikaanse dollar verloor 96% van zijn koopkracht sinds 1913

Als we de cijfers van Pragmatic Capitalism mogen geloven, dan verloor de Amerikaanse dollar ongeveer 96,4 procent van zijn koopkracht sinds 2013. De stijgende inflatie, economische problemen en rentestijgingen maken dat de Amerikaanse dollar steeds meer van zijn waarde moet inleveren.

Is de Amerikaanse dollar nog de baas?

De Amerikaanse dollar werd lange tijd gezien als de grote baas op de valutamarkten en is dat in principe nog steeds. Het klopt dat de Amerikaanse dollar ieder jaar een behoorlijk deel van zijn koopkracht inlevert, maar dat betekent niet dat er ook meteen een alternatief is.

Feit is wel dat de inflatie serieuze vormen begint aan te nemen.

“Mensen bieden vandaag de dag veel minder spullen voor de Amerikaanse dollar. Sinds 1933 verloor de Amerikaanse dollar 92 procent van zijn binnenlandse koopkracht. Zelfs tegen het ‘gemiddelde’ inflatiepercentage van 2,7 procent per jaar dat we sinds 1994 zagen”, aldus een artikel in de Foundation of Economic Forum.

Aan de andere kant is de Amerikaanse economie nog altijd een grootmacht. Wat dat betreft lijkt de Amerikaanse dollar toch een positieve kracht geweest voor de Verenigde Staten.

Positieve effecten Amerikaanse dollar?

Als je 100 dollar investeerde in Amerikaanse aandelen in 1970, dan zou je vandaag de dag 16.670 dollar hebben. Verder zijn de voor inflatie gecorrigeerde lonen in Amerika met 65 procent gestegen sinds 1970.

De levensstandaarden in het land zijn drastisch gestegen, ondanks het feit dat de Amerikaanse dollar langzaam ten onder gaat aan inflatie.

Is die inflatie dan wel zo slecht of is het wellicht een soort smeermiddel voor ontwikkeling geweest? Je zou ook kunnen stellen dat inflatie mensen dwingt om in beweging te blijven.

Je moet spullen kopen en je moet investeren om de inflatie voor de blijven. Dat kan een samenleving natuurlijk ook motiveren en dat lijkt in het geval van Amerika wel gelukt. Alleen als de inflatie echt structureel veel te hoog wordt, dan kan Bitcoin natuurlijk een interessante ontsnappingsroute bieden.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Analist: Cryptomarkt is klaar om uit bearish-fase te breken
Bitcoin koers stijgt naar $64.000: Voorbode van een nieuwe bullrun?
Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13