Bitcoin Nieuws

Amerikaanse economie schakelt terug, goed nieuws voor Bitcoin?

De Amerikaanse economie begint langzaam te vertragen als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve (centrale bank). Vanaf maart 2022 tot en met vandaag verhoogde de Federal Reserve de rente met een totaal van 4,25 procent. Het duurt vaak even voordat we de impact van dat soort renteverhogingen op de economie zien, maar dat begint nu langzamerhand te komen.

Detailhandel zakt dieper dan verwacht

Gisteren werd bekend dat de detailhandel de renteverhogingen van de Federal Reserve nu ook begint te voelen. De verwachting van de economen die Reuters ondervraagde was een daling van 0,8 procent, maar uiteindelijk kwam er een daling van 1,1 procent op de borden. Ook voor november werd de daling van 0,6 procent bijgesteld naar een daling van 1,0 procent. Alles wijst er op dat de renteverhogingen langzaam toeslaan en de economie begint te sputteren.

De verkooptotalen van de detailhandel worden niet gecorrigeerd voor inflatie, waardoor het voor een gedeelte toe te wijzen is aan de dalende prijzen. Afgelopen maand viel de inflatie terug, waardoor er misschien evenveel verkocht is, maar we uiteindelijk met een lager totaal zitten.

De belangrijkste reden voor de daling is echter onmiskenbaar de cumulatieve renteverhoging van 4,25 procent sinds maart 2022. Zeker als je bedenkt dat de rente destijds met 0,25 procent rond het nulpunt stond. Voor nu is de verwachting dat de rente de komende twee rentevergaderingen nog twee keer met 0,25 procent stijgt, zodat we eindigen met een maximale rente van 5,0 procent. Vanaf daar wil de Federal Reserve het eerst een aankijken voordat ze meer actie ondernemen.

De inflatie begint te dalen

Net als de verkopen binnen de detailhandel, begint ook de inflatie eindelijk te dalen en dat is goed nieuws voor de markten. De voornaamste reden voor de renteverhogingen was immers die torenhoge inflatie. Investeerders zullen blij zijn dat het daarmee eindelijk de goede kant op lijkt te gaan. Waar we het afgelopen kwartaal waarschijnlijk nog eindigen met een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) van 4,1 procent, ziet het er voor 2023 minder rooskleurig uit.

De verwachting is dat de economie zijn momentum verliest en dat we mogelijk richting een recessie glijden. Als dat gebeurt, dan is het nog helemaal niet zeker dat we zomaar een nieuwe bullmarkt inrollen met Bitcoin. Voor nu is het dus nog verstandig om de riemen vast te maken en een plan te hebben voor ieder scenario.

De meeste economen verwachten volgens Reuters een recessie voor de tweede helft van 2023, maar er is een klein beetje hoop dat de Federal Reserve de renteverhogingen nog verder terugschroeft. Dat zou betekenen dat we tijdens de komende rentevergadering van 1 februari het nieuws krijgen dat de rente ongewijzigd op 4,50 procent blijft. De kans daarop is volgens de markt momenteel 31,1 procent, wat een stuk meer is dan de 13,1 procent van afgelopen week. 

Bitcoin nieuws

Miljardair adviseert ondernemers te investeren in Bitcoin
Palihapitiya: ‘Federal Reserve had rente met 0,50 procent moeten verhogen’
Populaire analist: ‘Bitcoin kan nieuwe bullmarkt ingaan’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?