Cryptocurrency

Cryptocurrency

Amerikaanse Federal Reserve onderzoekt mogelijkheden eigen digitale valuta

De Amerikaanse Federal Reserve (FED) is een onderzoek gestart naar lanceren van een eigen digitale valuta. In dit onderzoek wordt gekeken of deze digitale valuta een effectief tegenwicht kan bieden voor particuliere initiatieven zoals het Libra-project van Facebook.


Onderzoek vanuit de FED

Volgens Lael Brainard, één van de personen in de raad van bestuur van de Amerikaanse centrale bank, heeft laten weten dat de FED een onderzoek is gestart met betrekking tot gedistribueerde grootboektechnologieën. Naar verluidt doet de FED hiernaast experimenten naar potentiële use cases voor digitale valuta’s, zoals de Bitcoin of Ethereum, inclusief het potentieel voor een digitale valuta vanuit de centrale bank.


Meerwaarde

Brainard gaf vervolgens aan dat het transformeren van betalingen, een meerwaarde kan bieden. Een voorbeeld hiervan zijn de lagere kosten die cryptocurrencies met zich meebrengen. Zo werd onlangs bekend dat een Bitcoin whale ruim 49.000 Bitcoins verplaatste voor slechts 60 dollar cent.


Veiligheid

De FED stapt echter niet zomaar over op digitale valuta’s. Eerst zal geëvalueerd moeten worden of de technologie betalingen daadwerkelijk veiliger maakt en de operationele kosten verlaagd. Ook moet gekeken worden naar eventuele nieuwe risico’s die cryptocurrencies meenemen voor het huidige financiële systeem.

Mocht dit het geval zijn, dan moeten er duidelijke regels komen die als vangrekken spelen en de risico’s grotendeels wegnemen.


Toenemende belangstelling in cryptocurrencies

Wereldwijd zien wij dat centrale banken een steeds meer toenemende belangstelling hebben voor cryptocurrencies. Zo is bijvoorbeeld de People’s Bank of China al een eigen digitale valuta aan het ontwikkkelen. Deze cryptocurrency bevindt zich al in een ver stadium.

Ook hebben meerdere banken werkgroepen gevormd om gezamenlijk onderzoek te doen naar cryptocurrencies.

De FED heeft zich naar verluidt niet aangesloten bij deze werkgroepen, omdat zij al zouden samenwerken met andere centrale banken.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten