Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Amerikaanse inflatie loopt verder op tot 9,1 procent

De Amerikaanse inflatie is gisteren binnengekomen op 9,1 procent op jaarbasis. In eerste instantie reageerde de markt daarop met een hogere dollarkoers en kreeg Bitcoin een nieuwe tik te verwerken. Vannacht is de situatie echter omgedraaid en is Bitcoin koers plotseling weer boven de 20.000 dollar uitgekropen.

Wat gaat de Federal Reserve doen?

De grote vraag is nu wat de Federal Reserve van plan is met de rente. Het antwoord op die vraag krijgen we over een kleine twee weken tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst. Op dit moment schat de markt de kans op een renteverhoging van 100 basispunten op 80,3 procent. Gisteren lag dat percentage nog op 10 procent en gaf de markt de overige 90 procent aan een verhoging van 75 basispunten.

Opvallend is dat de markt, ondanks de torenhoge inflatie, verwacht dat de Federal Reserve in 2023 alweer met renteverlagingen op de proppen komt. In maart verwacht men een piekrente van rond de 3,5 procent, om vervolgens aan een daling te beginnen die tot tenminste 2024 duurt. Dit betekent dat de markt het idee heeft dat de Federal Reserve, gezien de gezondheid van de economie, hun boekje te buiten gaat.

De markt reageert positief

Aanvankelijk viel Bitcoin bij de bekendmaking van de nieuwe inflatiecijfers met 800 dollar naar beneden, maar inmiddels staan we weer boven de 20.000 dollar. Dat is opvallend, aangezien de kans op een renteverhoging van 100 basispunten (of 1 procent) nu op meer dan 80 procent ligt. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de markt de ellende enigszins had zien aankomen en de bears hun kruit grotendeels hebben verschoten.

Het wordt nu nog een paar maanden de adem inhouden, maar alles wijst erop dat de Amerikaanse economie niet veel meer kan hebben. Zodra de Federal Reserve onder de druk van een recessie bezwijkt gaan de spreekwoordelijke geldprinters weer aan. Tenzij de Federal Reserve van plan is om de complete economie in te laten storten, maar die kans lijkt, gezien de chaos die daaruit voort zou komen, heel klein.

Bitcoin nieuws

Iran valt Israël aan met drones: Bitcoin koers keldert naar dieptepunt
Cryptomarkt in vrije val: Paniek na plotselinge enorme Crash
Nieuw-Zeeland is bang om de Bitcoin boot te missen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie