Bitcoin

Amerikaanse inflatie stijgt 4,2%, maar de Bitcoin daalt

De consumentenprijsindex registreerde zojuist de grootste stijging in meer dan 12 jaar tijd. Waarom gaat de prijs van de Bitcoin (BTC) niet omhoog?


De Bitcoin daalt wederom

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) meet hoeveel mensen betalen voor goederen en diensten. Deze index steeg van april 2020 tot april 2021 met 4,2%. Volgens het Amerikaanse Labour Department is dat de grootste stijging in één jaar sinds september 2008. De inflatie in Amerika neemt toe, wat natuurlijk betekent dat bezorgde investeerders contant geld naar de Bitcoin sluizen als een hedge.

Echter daalt de prijs van de Bitcoin. De koers is vandaag met 10% gedaald en in de afgelopen maand zelfs met 20%. De Bitcoin steeg toen de pandemie van het coronavirus afgelopen maart begon van een prijs van net boven de $4.000 tot de $63.000 vorige maand. Inmiddels is het afgekoeld tot $49.000.

Bitcoin heeft een limiet heeft van 21 miljoen tokens, en daarom is het theoretisch gezien beschermd tegen inflatie. De Bitcoin is een veilige haven die na verloop van tijd geen waarde zal verliezen. Dat staat in contrast met de dollars, die volgens het monetaire beleid van de Federal Reserve tot in het oneindige kunnen worden gedrukt. Er is geen ‘centrale bank’ van de Bitcoin die ineens meer BTC-tokens bij kan drukken. Het beleid van de Fed is de laatste tijd expansionistisch geweest. Fed-voorzitter Jerome Powell van mening was dat het nodig was om agressief te handelen tijdens de pandemie om een langdurige recessie te voorkomen.


De Bitcoin blijft een speculatieve investering

Als relatief nieuwe activa is de Bitcoin echter ook een speculatieve investering, een die flink kan dalen als er bezorgdheid is binnen de markten. Neem bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average, die 1,5% daalt na onlangs recordhoogtes te hebben bereikt. Op bijzonder slechte dagen voor de wereldwijde financiële markten kan alles dalen, zelfs de Bitcoin. We zien dan ook dat de Bitcoin steeds meer gecorreleerd raakt aan de aandelenmarkten. Daarbij komt natuurlijk het feit dat Elon Musk vandaag de digitale munt heeft laten vallen.

Hoewel een daling van de aandelenkoersen een verrassing is, is een stijging van de consumentenprijzen op dit moment dat niet. Zo is er op het moment een enorm tekort aan chips wat de prijzen van elektronica opdrijft en heeft de wereld te maken met inflatie.

De vraag is nu of BTC zich nu echt kan gaan onderscheiden als investering tegen inflatie.

Bitcoin nieuws

SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Bitcoin-prijs klimt naar 65.000 dollar na gematigde reactie Iran op Israëlische aanval
Bitcoin-transactieomzet overtreft Ethereum in aanloop naar Bitcoin halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving