amerika
Regulatie

Amerikaanse ministerie van Financiën ontmoet prominente Crypto figuren

Het Amerikaanse ministerie van Financiën ontmoette prominente figuren uit de crypto wereld om regelgevende uitdagingen te bespreken.


“Crypto kan het financiele systeem verbeteren, maar..”

Het ministerie van financiën kondigde op 2 maart aan dat het, samen met prominente figuren uit de cryptowereld, en compliance experts het toezicht op cryptomunten heeft besproken.

De minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei dat de VS verantwoorde innovatie verwelkomt. Ook zei hij dat crypto het potentieel heeft om de efficiëntie van het financiële wereldwijde systeem te verbeteren. Toch benadrukte hij ook de noodzaak ervoor te zorgen dat de nationale veiligheid niet in het gedrang komt door dergelijke innovaties:

“We moeten ervoor zorgen dat we innovatie in evenwicht brengen met de noodzaak om onze nationale veiligheid te beschermen en de integriteit van ons financiële systeem te handhaven.”

Volgens de aankondiging was het gesprek met het ministerie van Financiën vooral gericht op het voorkomen van het gebruik van crypto’s voor het witwassen van geld, financiering van terrorisme en andere illegale doeleinden. De toezichthouder voegde eraan toe dat de VS voorop zal blijven lopen in de regelgeving voor cryptocurrency en “het gebruik van cryptocurrencies ter ondersteuning van illegale activiteiten niet zal tolereren.”


Amerika versus cryptocurrency

Meerdere Amerikaanse financiële toezichthouders hebben voorzichtigheid , of zelfs vijandigheid getoond, tegenover cryptocurrencies. Afgelopen zomer vertelde de minister van financiën zelf nog dat contant geld niet zoveel wordt witgewassen als Bitcoins.

In december 2019 zei een lid van de raad van bestuur van de Amerikaanse Federal Reserve dat één vierde van de Bitcoin-gebruikers criminelen zijn. Ook zei hij dat de helft van alle Bitcoin-transacties verband houdt met illegale activiteiten.

De overtuiging dat cryptocurrencies worden geassocieerd met criminele activiteiten lijkt niet helemaal te kloppen. Verschillende prominente crypto figuren willen juist dat er goede regelgeving komt. Onlangs zei de CEO van Ripple, Brad Garlignhouse, nog dat regelgeving nodig is om de markt verder te helpen.