Amerika, Capitool
Bitcoin

Amerikaanse schuldenberg groeit in twee weken tijd met 572 miljard dollar

De Amerikaanse overheid is er in een kleine twee weken in geslaagd om zijn schuldenberg met 572 miljard dollar te laten groeien. Daarmee komt de totale overheidsschuld van de Verenigde Staten op 32,03 biljoen dollar te liggen en is de Amerikaanse schuld groter dan het gecombineerde bruto binnenlands product (BBP) van China, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Per huishouden komt de Amerikaanse overheidsschuld op 244.000 dollar te liggen.

Gigantische rentekosten

Tegen de huidige rentes zou de Amerikaanse overheid ongeveer 2 miljard dollar per dag kwijt zijn aan rentebetalingen. Als ieder Amerikaanse huishouden 1.000 dollar per maand opzij zou zetten om de schuld af te betalen, dan zou het alsnog 20 jaar nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.

Hoewel het Amerikaanse schuldenprobleem al sinds jaar en dag onder de aandacht ligt bij experts en inwoners van de Verenigde Staten, verwachten de meeste analisten dat het probleem alleen maar verergert de komende 10 jaar.

Nigel Green, de CEO van het wereldwijd actieve deVere Group, voorspelde recent dat de Amerikaanse schuldenberg waarschijnlijk richting de 50 biljoen dollar gaat de komende jaren.

Daarmee zullen ook de rentekosten toenemen, zeker als de Federal Reserve de rentes op het huidige niveau houdt. Alleen al om die reden moet de rente omlaag, om de schuldenberg te kunnen blijven onderhouden. Lenen tegen 5 procent zou het einde van de Verenigde Staten betekenen. Daar kan de bevolking niet tegenop werken.

Gigantische problemen

Ook investeringslegende Ray Dalio is sceptisch over het vermogen van de Verenigde Staten om dit probleem op te lossen. Volgens de oprichter van het grootste hedgefonds ter wereld – Bridgewater Associates – zit Amerika in een “schuldencrisis van een klassieke grote cyclus.”

Dalio is een investeerder die heel erg naar de geschiedenis kijkt en dan niet op de korte termijn, maar over periodes van 80 tot 100 jaar. Volgens hem zit Amerika momenteel in de laatste fase van zijn dominante periode en is er een kans dat het geopolitieke speelveld de komende jaren flink op de schop gaat.

“Als we op deze manier doorgaan, gezien hetgeen dat waarschijnlijk is over de komende vijf tot tien jaar, dan zou je een punt bereiken waarop het heel lastig is om de boel in balans te houden”, aldus Dalio.

Hiermee heeft hij het over het draaiende houden van de economie en tegelijkertijd voorkomen dat er (hyper)inflatie optreedt. Voor Bitcoin, met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, lijkt dat een ideaal scenario.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?