amerika
Bitcoin

Amerikaanse schuldenberg groeit met 246 miljard dollar in twee weken

De Amerikaanse schuldenberg klimt al jaren op een zorgwekkend tempo. Nadat het op 15 juni de grens van 32 biljoen dollar doorbrak, is daar nu alweer 246 miljard dollar aan toegevoegd, zo blijkt uit de laatste data van het ministerie van Financiën. De schuld groeit momenteel zodanig, dat het US Congressional Budget Office (CBO) hardop zijn zorgen uit over de situatie.

Groot risico voor de economie

Volgens het CBO is de situatie gigantisch zorgwekkend en zullen de overheidstekorten van de Verenigde Staten alleen maar toenemen de komende jaren. “Richting het einde van 2023 zal de Federale schuld als percentage van het bruto binnenlands product op 98 procent uitkomen. De schuld in relatie tot het BBP neemt toe: dit percentage zal zijn huidige hoogtepunt in 2029 overstijgen, als het 107 procent van het BBP bereikt en tot 181 procent van het BBP stijging in 2053”, aldus het CBO.

Die gigantisch hoge en toenemende schuldenberg zorgt er volgens het CBO voor dat de economische groei zal afnemen en Amerika steeds meer geld kwijt is aan rentebetalingen. Zeker nu de rentes wat hoger liggen door het gevecht van de Federal Reserve tegen de inflatie van de afgelopen 15 maanden.

In die periode verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met ongeveer 5 procent van 0 naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent.

Verder verwacht het CBO dit jaar een overheidstekort van 5,8 procent van het BBP voor de Amerikaanse overheid. Richting 2053 zien ze dat tekort toenemen tot 10 procent op jaarbasis. Dat niveau is alleen overstegen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de abrupte explosie van overheidsuitgaven tijdens de COVID-19 pandemie.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Wat dit exact betekent voor Bitcoin is lastig te voorspellen. Over de impact van dit soort zaken kunnen we uiteindelijk alleen maar speculeren. Vooralsnog lijkt dit een positieve ontwikkeling voor de waarde van Bitcoin.

Bitcoin is immers vooral aantrekkelijk vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. De continue stijging van de Amerikaanse overheidsschuld betekent dat er steeds meer dollars in omloop komen.

Terwijl er steeds minder Bitcoin in omloop komen, neemt de relatieve schaarste van de Amerikaanse dollar juist af. Hoe sneller de Amerikaanse dollar koopkracht inlevert, hoe eerder mensen op zoek zullen gaan naar alternatieven.

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat wij als Bitcoiners weinig tot niets te klagen mogen hebben over de oplopende overheidsschuld van Amerika. Voor de wereldeconomie vormt dit (op termijn) wel degelijk een probleem, maar uiteindelijk zal het (hoogstwaarschijnlijk) meer mensen richting Bitcoin duwen.

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?