Ponzi
Regulatie

Amerikaanse SEC klaagt 17 personen aan in verband met $300 Miljoen crypto ponzi-plan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanklachten ingediend tegen 17 individuen voor hun rol in een grootschalig Ponzi-schema, verhuld als het cryptohandelsplatform CryptoFX. Dit platform, opgericht in Houston in februari 2020, is nu het onderwerp van een ingrijpend onderzoek na beschuldigingen van fraude en misleiding.

Bevriezen van alle activiteiten van CryptoFX

In september 2022 ondernam de SEC dringende stappen om alle activiteiten van CryptoFX te bevriezen, daarbij vermoedend dat het bedrijf betrokken was bij een voortdurend Ponzi-plan, specifiek gericht op de verhandeling van crypto-activa. Na ongeveer anderhalf jaar onderzoek heeft de SEC op 14 maart 17 personen aangewezen die vermoedelijk betrokken waren bij de frauduleuze activiteiten van het platform.

Gurbir Grewal, directeur van de Afdeling Handhaving bij de SEC, benadrukte de ernst van de situatie door te stellen: “Volgens onze bevindingen was CryptoFX een Ponzi-schema van $300 miljoen dat zich specifiek richtte op Latino-investeerders. Het deed valse beloftes over financiële onafhankelijkheid en levensveranderende welvaart door zogenaamd ‘risicoloze’ en ‘gegarandeerde’ investeringen in crypto- en valutaproducten.”

De focus van CryptoFX lag naar verluidt op het aantrekken van investeerders uit de Latino-gemeenschap, verspreid over tien Amerikaanse staten en twee andere landen. Grewal voegde eraan toe dat een schema van deze omvang vele betrokkenen vereist, reden waarom de SEC nu de hoofdarchitecten en betrokkenen juridisch vervolgt.

Het onderzoek van de SEC onthulde dat verschillende geassocieerden van CryptoFX investeerdersfondsen misbruikten door ongefundeerde beloftes over investeringen in potentieel winstgevende cryptocurrencies en niet-fungibele tokens (NFT’s). Deze beloftes kwamen temidden van een voortdurende stijging van de cryptomarkt, wat investeerders verleidde.

Verzoek om de betreffende personen te vervolgen

De SEC heeft de rechtbank verzocht om deze personen te vervolgen voor het overtreden van meerdere secties van de Securities and Exchange Act. Daarnaast streeft de commissie ernaar dat de betrokkenen het onrechtmatig verkregen geld terugbetalen en civiele boetes opgelegd krijgen voor hun overtredingen.

Deze aanklacht volgt op het uitstel door de SEC op 6 maart aangaande de beslissing over het goedkeuren van handel in Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s), waarmee het agentschap nog eens 45 dagen de tijd neemt om een definitief oordeel te vellen, uiterlijk op 24 april.

Regulatie nieuws

Goudprijs bereikt recordhoogte door toenemende vraag vanuit Rusland en China
Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem
Cryptobedrijfseigenaar Adam Iza aangeklaagd voor grootschalige cryptofraude en omkoping
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen