Bitcoin Nieuws

Amerikaanse senator: ‘De dollar zit in een kwetsbare positie’

In een nieuw interview met Fox Business spreekt de Amerikaanse Senator Rand Paul uit Kentucky zijn zorgen uit over de machtspositie van de dollar. Volgens Paul zorgt vooral het overheidsbeleid van de Verenigde Staten ervoor dat steeds meer landen klaar zijn met de machtspositie van de Amerikaanse dollar.

Rand Paul stelt dat Amerika steeds verder geïsoleerd raakt, omdat buitenlandse machten de handen ineenslaan en met elkaar handelen zonder de dollar te gebruiken.

Niet alleen Rusland en China

Het zijn volgens Paul niet eens alleen Rusland en China die zich momenteel proberen af te zetten van de Verenigde Staten. Ook Iran, Noord-Korea en Saudi-Arabië worden door de politicus genoemd als landen die klaar zijn met de machtspositie van de Amerikaanse dollar.

Nu is het nog maar de vraag in hoeverre men zich zorgen maakt over Iran en Noord-Korea. De meest pijnlijke naam in dit rijtje is Saudi-Arabië, omdat daar natuurlijk een hoop olie vandaan komt.

Dat is een land waar Amerika liever hechte banden mee heeft, dan wat we momenteel zien gebeuren. “Een steeds groter deel van de internationale handel is niet meer uitgedrukt in Amerikaanse dollars”, aldus Paul.

“Ik denk dat ons buitenland-beleid daar ook een rol in speelt. We duwen onze tegenstanders steeds verder van ons af en daarmee steeds dichter naar elkaar toe”, zo gaat de politicus verder. Het zijn volgens hem niet alleen meer China en Rusland die naar elkaar toe geduwd worden.

Het einde van de dollar?

Paul gaat in zijn voorspellingen zo ver, dat hij het einde van de Amerikaanse dollar durft te voorspellen. Dat heeft volgens hem ook te maken met het losse monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. Daardoor zien andere landen de waarde van hun dollarreserves in rap tempo dalen.

Op dit moment is het monetair beleid van de Federal Reserve echter helemaal niet zo losjes. Sterker nog, de rente is de afgelopen 14 maanden gestegen van ongeveer nul naar het huidige plafond van 5,25 procent.

Er lijkt momenteel nog helemaal geen serieus alternatief voor de Amerikaanse dollar te zijn, maar toch voorspellen meerdere analisten en politici het einde van de wereldreservemunt. Persoonlijk moet ik het nog maar zien.

Zolang er geen serieus alternatief is, zullen mensen niet zo snel overstappen. Bitcoin en goud kun je wat dat betreft ook nog niet serieus nemen en zijn niet te vergelijken met de Amerikaanse dollar. Alleen de euro en de Japanse yen komen misschien in de buurt, maar zijn dat echt betere alternatieven?

Bitcoin nieuws

‘El Salvador haalt $1 miljard op voor Bitcoin mining project’
Diepere bodem voor Bitcoin door rechtszaak tussen SEC en Binance?
Bitcoin Crasht als Reactie op SEC-Rechtszaak tegen Binance en CEO
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen