US SEC
Bitcoin, Regulatie

Amerikaanse spot Bitcoin ETF van One River afgewezen door SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de belangrijkste financiële toezichthouder in de Verenigde Staten, heeft wederom een aanvraag voor een spot Bitcoin ETF naar de prullenbak verwezen. Ditmaal gaat het om een ETF van het op cryptocurrency gerichte hedgefonds One River. Zij waren van plan om de One River Carbon Neutral Bitcoin Trust aan te bieden op de New York Stock Exchange Arca.

De Securities and Exchange Commission is er vroeg bij

De beslissing van de SEC kwam enigszins als een verrassing, aangezien ze hun eigen deadline in eerste instantie naar 2 juni hadden verplaatst. Op die manier kon het toezichtsorgaan zichzelf meer tijd gunnen om tot een goede beslissing te komen. Uiteindelijk is het voor de cryptowereld dus weer op een teleurstelling uitgelopen.

Een Amerikaanse spot Bitcoin ETF zou namelijk op meer manieren een boost voor de markt zijn. Het opent de poorten voor een grote pool van investeerders om eenvoudig en snel in Bitcoin te investeren. Iets wat we op dit moment in de markt zeker kunnen gebruiken. Daarnaast geeft de goedkeuring van de SEC ook meer legitimiteit aan Bitcoin als asset. Op dit moment heerst er nog altijd veel juridische omzekerheid omtrent de toekomst van Bitcoin.

Afwijzing heeft niets met Bitcoin zelf te maken

De afwijzing van de SEC heeft volgens het toezichtsorgaan fundamenteel niets met Bitcoin zelf te maken. “De afkeuring van deze voorgestelde regelverandering rust niet op een evaluatie van de waarde van Bitcoin of blockchain technologie in het algemeen als innovatie of investering”, zo valt te lezen in de publicatie van de SEC. Volgens het document heeft de afwijzing te maken met de mate waarin fraude en marktmanipulatie te voorkomen is.

Volgens de SEC is de markt voor Bitcoin nog niet veilig genoeg voor manipulatie en is dat voldoende reden om een spot Bitcoin ETF tot nog toe consistent af te wijzen. Een andere partij die al jaren vecht voor een spot Bitcoin ETF, Grayscale, is helemaal klaar met de SEC. Zij hebben aangegeven zelfs een rechtszaak te overwegen als de volgende aanvraag voor een spot Bitcoin ETF, de deadline daarvoor staat op 6 juli, wordt afgewezen.

Bitcoin nieuws

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins