argentinie
Bitcoin

Argentijnse centrale bank komt met digitale peso, gevaar voor Bitcoin?

Argentinië wordt al jaren geplaagd door hevige inflatie en het lijkt erop dat de centrale bank de geldontwaarding van de peso wil bestrijden met een Central Bank Digital Currency (CBDC). De “digitale peso” is overigens nog niet klaar voor de lancering, omdat men eerst wetgeving moet ontwikkelen en introduceren voor de digitale munt.

Volgens Juan Agustín D’Attellis Noguera, de directeur van de centrale bank, zal het project “zo snel mogelijk” gepresenteerd worden.

Kritiek op Bitcoin-presidentskandidaat

Agustín D’Attellis was niet alleen maar positief over het beleid van zijn eigen centrale bank en de vooruitzichten van een digitale peso. Hij liet zich ook kritisch uit over Javier Milei, een presidentskandidaat in Argentinië die voor de afschaffing van de Argentijnse centrale bank is.

Milei staat bekend als een voorstander van Bitcoin, maar wil in de tussentijd de Amerikaanse dollar omarmen als de valuta voor Argentinië. Ergens heeft hij daar wellicht een punt, omdat de Argentijnse centrale bank al decennialang faalt in hun strijd tegen de inflatie.

Wat Bitcoin betreft zou het echter een goede zaak zijn als Milei de verkiezingen wint en voor het Argentijnse volk wellicht ook. In september werd bijvoorbeeld nog bekend dat de inflatie dit jaar in Argentinië al naar 124,4 procent was gestegen.

Die extreme inflatiecijfers drijven de armoede in Argentinië extreem snel omhoog.

Bitcoin als ontsnappingsroute

Steeds meer Argentijnen zullen in ieder geval op zoek gaan naar alternatieven voor de peso, die in rap tempo waarde blijft verliezen. Al is het ook belangrijk om te bedenken dat Bitcoin in principe geen redding meer kan bieden als de inflatie al omhoog geschoten is.

Mensen kunnen nu amper rondkomen in Argentinië, waardoor het ook een utopie is om te denken dat ze even Bitcoin kunnen kopen om zichzelf te redden.

Er is op dit moment simpelweg geen geld beschikbaar om opzij te zetten. Bitcoin kan alleen op de lange termijn een oplossing vormen, als het stof weer een beetje is neergedaald. Maar alle inflatie in Argentinië zal zeker niet slecht zijn voor Bitcoin, omdat mensen hierdoor de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden een stuk meer kunnen waarderen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

JPMorgan CEO beeft kritiek op Bitcoin, terwijl zijn eigen bank miljarden aan boetes betaalt
36% van de beleggers weigert Bitcoin te verkopen, zelfs bij een koers van $1 miljoen
ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers