bhutan
Bitcoin

Arkham: Bhutaan bezit tweemaal zoveel Bitcoin als El Salvador

Het Zuid-Aziatische land Bhutan bezit volgens de laatste data behoorlijke hoeveelheden Bitcoin. We hebben het natuurlijk vaak over El Salvador, dat in 2021 officieel overstapt op een Bitcoin-standaard, maar ook Bhutaan kan er blijkbaar wat van. Ze zouden zelfs tweemaal zoveel Bitcoin als El Salvador bezitten.

13.029 Bitcoin

Op 16 september wees Arkham Intelligence naar een groep van adressen die samen 13.029 Bitcoin bezitten. Die Bitcoin zijn tegen de huidige koersen goed voor ongeveer 750 miljoen dollar. Arkham Intelligence claimt dat zij de eerste zijn die de Bitcoin van Bhutaan weten te identificeren.

Volgens het on-chain onderzoeksbedrijf vergaarde Bhutaan deze Bitcoin door te minen. De investeringsarm van het Koninkrijk van Bhutaan (Druk Holdings, DHI) is verantwoordelijk voor het neerzetten en opereren van de mines in het land.

Druk Holdings zou naast Bitcoin ook 656 Ethereum, ter waarde van 1,5 miljoen dollar, en hele kleine hoeveelheden BNB en Polygon bezitten. Wat dat betreft is het duidelijk dat ze vooral geïnteresseerd zijn in Bitcoin. Daar hebben ze verreweg het meeste van.

Arkham geeft aan dat ze de tijdlijn van de on-chain mining-activiteit konden monitoren door een reeks satellietbeelden achter elkaar te plakken. Het bruto binnenlands product (BBP) van Bhutaan wordt geschat op 3 miljard dollar voor 2024, wat betekent dat alle Bitcoin van het land ongeveer een kwart van dat bedrag vertegenwoordigen.

Bitcoin minen op $5.000

Volgens een lokaal mediarapport van begin 2023 bevestigden officials van de overheid dat Bhutaan in april 2019 al was begonnen met het minen van Bitcoin. Destijds hadden we te maken met een Bitcoin koers van ongeveer 5.000 dollar.

In mei 2023 ging Druk Holdings samenwerken met Bitdeer om klimaatneutrale mining-operaties te bouwen in Bhutaan. In april 2024 onthulden ze upgrades voor de mining-capaciteit van Bhutaan, die in 2025 moeten beschikken over een totale capaciteit van 600 megawatt.

Bhutaan verschilt significant van El Salvador. Laatstgenoemde begon in september 2021 met het accumuleren van Bitcoin. Destijds stond er al een koers van 51.700 dollar op de borden. Op dit moment bezit het land 5.875 Bitcoin, die een waarde van 331 miljoen dollar dragen.

Daarmee gaat het om ongeveer 45% van de holdings van Bhutaan. Gemiddeld kocht El Salvador zijn Bitcoin voor 43.900 dollar, zodat ze nu een winst van ongeveer 33% hebben gepakt op hun Bitcoin. Voor Bhutaan ligt dat percentage veel en veel hoger.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

BlackRock: ‘Bitcoin is een unieke diversificator voor portfolio’s’
Bitcoin koers ontploft na renteverlaging, wat verwachten experts nu?
Bitcoin en Ethereum ETF’s kampen met uitstromen, terwijl koersen stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins