hay
Bitcoin

Arthur Hayes: renteverlagingen helpen Bitcoin koers nog niet

Als we BitMEX mede-oprichter en voormalig CEO Arthur Hayes mogen geloven, dan helpen de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (die aangekondigd zijn) Bitcoin nog niet op dit moment.

Sinds de toespraak van Jerome Powell, waarin hij de renteverlagingen aankondigde, tijdens Jackson Hole op 23 augustus is de Bitcoin koers zelfs stevig gedaald.

Waarom profiteert Bitcoin niet?

Normaal gesproken zou Bitcoin moeten profiteren van renteverlagingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank), maar nu zien we de koers daar niet meer positief op reageren.

Volgens Arthur Hayes is dat het gevolg van de Reverse Repo Faciliteit (RRP) bij de Federal Reserve. Daar kunnen marktpartijen namelijk een rente van 5,3% verdienen over hun Amerikaanse dollars, door ze bij de centrale bank te parkeren.

Dan kan de rente op Amerikaanse staatsobligaties wel dalen, maar als er nog steeds 5,3% te verdienen is met de RRP-faciliteit, dan voelt de markt niets van de renteverlagingen. Althans, dat is de theorie van Arthur Hayes.

Sinds de Jackson Hole toespraak van Powell zien we dat in de praktijk ook terugkomen. Geld stroomt uit staatsobligaties (rood) en richting de RRP-faciliteit (blauw). Vanaf 23 augustus stroomde er 120 miljard dollar in de faciliteit.

Waarom is dat bearish voor Bitcoin?

Dat is bearish voor Bitcoin, omdat dat kapitaal nu niet in de markt zit. Die 120 miljard dollar is de afgelopen weken bij de Amerikaanse centrale bank geparkeerd en kan dus niet richting Bitcoin vloeien.

Stel dat in een extreem voorbeeld de rente op staatsobligaties naar nul was gezakt en de RRP-faciliteit ook nul rente betaalde, dan zou het minder aantrekkelijk zijn om geld daar te parkeren en gaan investeerders op zoek naar meer risico.

Dat risico zouden ze bijvoorbeeld bij Bitcoin kunnen vinden. Nu vinden investeerders de 5,3% op de RRP-faciliteit aantrekkelijker. Mogelijk ook door alle macro-economische onzekerheid die er in de markt heerst.

Er komen wel renteverlagingen aan, maar effectief zijn die niet voor de markt voor risico-assets als partijen bij de Fed gewoon 5,3% rente kunnen verdienen over hun kapitaal.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt