man gevangenis
Regulatie

Australische man veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor cyber-identiteitsdiefstal

Een 31-jarige Australische man is door de Melbourne County Court veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens cyber-identiteitsdiefstal. Hij gebruikte valse documenten om online cryptocurrency-accounts aan te maken en stal meer dan 1 miljoen Australische dollars van slachtoffers.

Operatie Stonefish

De Australische federale politie (AFP) meldde op 21 juni dat de man werd aangeklaagd na een internationaal onderzoek naar een website die technologie verkocht voor frauduleuze doeleinden. Dit onderzoek, bekend als Operatie Stonefish, werd in augustus 2022 gelanceerd nadat Britse autoriteiten een site ontdekten die spoofingdiensten aanbood voor slechts £ 20.

De site faciliteerde identiteitsdiefstal en financiële fraude. Een klacht bij Report Cyber, de site van de Australische overheid voor het melden van cybercriminaliteit, bracht de zaak aan het licht. Een slachtoffer uit New South Wales meldde de ongeoorloofde aanmaak van een bankrekening.

Onderzoek door de AFP wees uit dat de man met behulp van valse rijbewijzen en zijn eigen foto accounts opende op 2 cryptocurrency-exchanges. In november 2022 voerden AFP-agenten een huiszoekingsbevel uit in het huis van de man in Boronia. Hierbij namen ze blanco en valse rijbewijzen, een verloren paspoort en diverse kaarten op naam van anderen in beslag.

Op de computer van de man vonden de autoriteiten een gecodeerd berichtenplatform met discussies over identiteitsfraude en handleidingen voor het maken van valse documenten. De man weigerde de toegangscodes voor zijn apparaten te verstrekken.

Hoofdinspecteur Tim Stainton benadrukte de ernstige impact van identiteitsdiefstal. “De diefstal van iemands identiteit kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers en is een ernstig strafbaar feit waar aanzienlijke gevangenisstraffen op staan,” zei hij. “Een gestolen identiteit en het gebruik van bijbehorende frauduleuze documentatie kunnen een verwoestende impact hebben op het leven van mensen als ze online worden verkocht of voor criminele doeleinden worden gebruikt,” voegde hij eraan toe.

Veroordeeld voor verschillende aanklachten

De Australische man werd veroordeeld voor verschillende aanklachten, waaronder het verstrekken van valse informatie, het omgaan met opbrengsten van misdrijven, het produceren en bezitten van valse documenten en het niet naleven van een gerechtelijk bevel, op grond van de Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act 2006 en het Wetboek van Strafrecht van het land.

Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden zonder voorwaardelijke vrijlating. De autoriteiten benadrukten dat deze zaak de verstrekkende gevolgen van cyber-gebaseerde identiteitsdiefstal onderstreept en het belang van internationale samenwerking bij de bestrijding van dergelijke misdaden.

Regulatie nieuws

Welke crypto maakt als volgende kans op een Spot ETF?
Donald Trump overweegt pro-crypto advocaat als SEC voorzitter
Ilya “Dutch” Lichtenstein veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor Bitfinex-hack van 2016
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Waarom stijgt de Ripple (XRP) koers zo gigantisch hard?
Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk