Gandria, Lugano
Bitcoin

Bankaandelen omhoog na reddingsactie Credit Suisse

De aandelen van Amerikaanse banken zijn op maandag weer een beetje gestegen nadat de redding van Credit Suisse de sector wat lucht geeft. Met het redden van Credit Suisse is er in ieder geval één zorg minder. UBS Group betaalt in totaal 3,2 miljard dollar voor de bank die 167 jaar actief was binnen de financiële industrie.

Van 90 naar 3,2 miljard dollar

De prijs die UBS Group betaalt voor Credit Suisse is met name bijzonder, omdat de bank ooit een waarde kende van 90 miljard dollar. Blijkbaar ziet de markt de overname als een goede stap van UBS, want de aandelen van die bank staan met 2 procent in de plus.

Die stijging van 2 procent volgt op een daling van 16 procent, vanwege eerdere twijfels over de lange termijn voordelen van de deal en de vooruitzichten voor Zwitserland. Het land had uiteraard een fantastische reputatie als het aankomt op bankieren, maar het is nog maar de vraag wat daarvan overblijft.

De aandelen van Europese banken klommen iets omhoog, terwijl het Amerikaanse Citigroup en JPMorgan Chase stegen met 2,7 en 2,6 procent. Wat dat betreft kunnen we dus eindelijk iets positiefs melden over de ellende bij de banken.

‘Meer goed nieuws dan slecht nieuws’

Ook Art Hogan, een belangrijke marktstrateeg bij B. Riley Wealth, constateert dat er wat positieve dingen gebeuren. “Er is meer goed nieuws dan slecht nieuws op het gebied van de banken”, aldus Hogan. “In de eerste plaats neemt de overname van Credit Suisse door UBS een hoop stress weg uit het wereldwijde bankensysteem”, zo gaat de strateeg verder.

De vergelijkingen met 2008 zijn snel gemaakt, maar daar willen de meeste experts niet aan. Volgens hen zijn de banken op dit moment veel beter gewapend tegen ellende.

Sinds de crisis van 2008 zijn de kapitaalvereisten compleet op de schop gegaan en moeten banken verplicht een veel veiliger beleid voeren. De kans dat we een herhaling van 2008 krijgen lijkt dan ook klein. Voor nu blijft het echter een spannende situatie en kijkt iedereen uit naar woensdag, als Federal Reserve voorzitter Jerome Powell achter zijn spreekgestoelte kruipt.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen?
Bitcoin ETF’s maken rampzalige week compleet met forse uitstroom
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken