Gandria, Lugano
Bitcoin

Zwitserse centrale bank helpt bij overname Credit Suisse door UBS

De kogel is door de kerk, want het geplaagde Credit Suisse wordt overgenomen door UBS. De overname werd mogelijk dankzij de hulp van de Zwitserse autoriteiten. “Met de overname van Credit Suisse door UBS is er een oplossing gevonden om de financiële stabiliteit van de Zwitserse economie in deze exceptionele situatie te beschermen”, aldus de Swiss National Bank.

https://twitter.com/Alea_/status/1637522309719420929

UBS betaalt in totaal 3 miljard Zwitserse franc, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 3,25 miljard dollar. Dat bedrag ligt ongeveer 60 procent lager dan de marktwaarde waarmee Credit Suisse de beursdag op vrijdag afsloot. Vooral de aandeelhouders van de bank zullen de pijn voelen, want zij krijgen voor iedere 22,5 aandelen in Credit Suisse die ze hadden slechts 1 UBS aandeel terug.

Verder heeft de deal geen goedkeuring van de aandeelhouders nodig, omdat de Zwitserse overheid hiervoor in het weekend de wet aanpaste. Zo kan de deal meteen doorgang vinden en hoeft de boel maandag niet in elkaar te donderen.

Het ging al langer niet goed met Credit Suisse. In 2022 schreef de bank zijn grootste verlies sinds de crisis van 2008 in de boeken. Het vertrouwen donderde afgelopen week definitief in elkaar nadat Credit Suisse bevestigde dat er “significante zwaktes” in zijn financiële huishouding zaten.

167 jaar oude bank

Met de overname van Credit Suisse door UBS verdwijnt er een bank die al 167 jaar meespeelde op het hoogste niveau. De aandelen van de bank gingen afgelopen week al met 25 procent onderuit, maar zullen op maandag dus al niet meer verhandelbaar zijn. De problemen bij de bank laten vooral zien dat je bij geen enkele financiële instelling helemaal veilig bent.

Zelfs een bank die al 167 jaar meedoet is dus blijkbaar niet overal tegen bestand. Wat dat betreft is het einde van Credit Suisse ook weer pure reclame voor Bitcoin, dat in principe een alternatieve decentrale spaarbank is.

Bitcoin als betaalmiddel moet nog doorbreken, maar Bitcoin als spaarmiddel functioneert op dit moment al optimaal. Als je jouw Bitcoin in een eigen wallet bewaart, dan hoef jij je helemaal geen zorgen te maken over omvallende banken en andere financiële ellende. Alleen de Bitcoin koers kan soms een beetje volatiel zijn en wellicht voor wat stress zorgen.

Bitcoin nieuws

Tot hoever kan de Bitcoin koers dalen?
Coatue Management investeert $150 miljoen in Bitcoin-Miner Hut 8 Corp
Bitcoin-handelaren verliezen godsvermogen dankzij nieuwe crash
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?