Blockchain

Bankgaranties worden door Russische bank uitgevoerd op blockchain

De op een na grootste Russische bank, de VTB, heeft uitvoerig lopen testen met de blockchain-technologie. De Russische bank heeft namelijk over een langere periode bankgaranties via de blockchain uitgegeven.


392 miljoen roebel via blockchain

In deze test, heeft de bank een garantie afgegeven voor de nakoming van betalingverplichtingen. In totaal is er voor circa 392 miljoen roebel (circa €4.3 miljoen) aan garanties via de blockchain uitgegeven, in deze test.

Om dit mogelijk te maken, werd Masterchain geïmplementeerd. Masterchain is een prototype dat op de blockchain van Ethereum (ETH) ontwikkeld is en wordt ondersteund door de Russische centrale bank. Doordat deze ondersteuning er is, wordt overbodig risico omtrent deze relatief nieuwe technologie door de bank vermeden.

Naar verluidt werden alle betalingen in realtime uitgevoerd, waarna automatisch door de VTB een garantie werd uitgegeven. Deze garantie is tevens ondertekend met een gekwalificeerde handtekening, wat de geldigheid ervan garandeert. Vervolgens werd een melding naar de bank gestuurd van de nieuw uitgegeven garantie.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Uitgifteproces versnellen

Een groot bijkomend voordeel van het gebruik van de blockchain-technologie voor de uitgifte van dergelijke garanties, is dat de technologie het gehele proces aanzienlijk versnelt. Tevens wordt het gebruik van papier aanzienlijk vermindert en zullen ook de kosten voor de bank mede hierdoor afnemen. Ook wordt door het gebruik van de blockchain-technologie de kans op fraude weggehaald.

Doordat de bank op dit moment nog alles volop aan het testen en onderzoeken is, wil het op dit moment geen verdere details over de test vrijgeven.


Masterchain

Masterchain is zelf in 2016 geïntroduceerd. Het protocol dat op de blockchain van Ethereum ontwikkeld is, is naar verluidt het eerste blockchain-platform dat in Rusland ooit gecertificeerd is. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt Masterchain gebruik van lokale cryptografische beschermingsmethoden voor alle betrokken gegevens.

Het platform is dan ook ontwikkeld in Rusland zelf, door de ‘Russian Fintech Association’. Een aantal grote Russische spelers hebben hier een bijdrage aangeleverd, zoals de Alfa Bank, de Bank of Russia, de Sberbank en de Tinkoff Bank.

Dat VTB de blockchain-technologie nu uitvoerig aan het testen is, komt niet geheel uit het niets vallen. Meerdere banken in Rusland zijn namelijk al gedurende dit jaar aan de slag gegaan met de nog steeds in populariteit groeiende technologie. Zo kondigde de Alfa Bank bijvoorbeeld eerder dit jaar al een blockchain-project aan die de diensten voor freelancers kan automatiseren. Ook is inmiddels een handelsfinancieringsplatform via de blockchain-technologie dit jaar in ontwikkeling gegaan via een dochteronderneming van de Sberbank.

De relatief nieuwe blockchain-technologie lijkt hierdoor nu breed omarmt te worden in het land. De technologie weet hierdoor nog altijd in populariteit te stijgen. Verwacht wordt dat deze groei zich dan ook nog voort blijft zetten in de komende jaren.