ApeCoin, Regulatie

Bedrijf achter Bored Apes bedreigt met XRP-achtige rechtszaak

Afgelopen maand haalde Yuga Labs, het miljardenbedrijf achter de Bored Ape Yacht Club en ApeCoin, de headlines door een bekende artiest aan te klagen voor een inbreuk op hun merkrecht.

Nu lijkt het erop dat Yuga Labs in de verkeerde bank van de rechtszaal terechtkomt. Het bedrijf is namelijk aangeklaagd voor het promoten van NFTs en ApeCoin als ‘effecten’ met een gegarandeerd rendement.

Zijn NFTs en ApeCoin effecten?

De grote vraag in de door Scott+Scott georganiseerde rechtszaak tegen Yuga Labs lijkt de kwalificatie van Bored Ape Yacht Club NFTs en ApeCoin als effecten. Een effect is een financieel product met een winstverwachting, denk bijvoorbeeld aan aandelen. Dat zijn financiële producten die je niet zomaar op de markt mag brengen. Om aandelen op de markt te brengen moet je flink wat hoepels doorspringen en dat heeft Yuga Labs niet gedaan.

Nu wordt het bedrijf op vergelijkbare basis aangeklaagd als Ripple Labs voor XRP. Als blijkt dat NFTs en ApeCoin inderdaad kwalificeren als effecten, dan zou Yuga Labs weleens flink in de problemen kunnen komen. Er is echter nog geen officiële rechtszaak gestart tegen Yuga Labs. Momenteel is Scott+Scott nog in de eerste fase, waarin het op zoek gaat naar ‘slachtoffers’ die verliezen hebben geleden in NFTs van Yuga Labs en ApeCoin.

Kleine kans van slagen

Volgens Brian Fyre, een professor aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Kentucky, is de kans heel klein dat de Bored Ape NFT-collectie als effect kwalificeert. “Ik acht de kans heel, heel, heel klein dat de SEC hier instapt en de Bored Ape Yacht Club kwalificeert als effect”, aldus Brian Fyre. Volgens Fyre ziet de SEC al het werk dat daar mogelijk uit voortvloeit, omdat er bij andere projecten dan mogelijk ook problemen ontstaan, niet zitten.

De SEC heeft zich momenteel nog niet uitgesproken over Non-Fungible Tokens en dat kans lijkt klein dat ze die ooit als effect kwalificeren. Behalve als daar bepaalde winstrechten of andersoortige vormen van rendement aangekoppeld zijn. Als het puur een vertegenwoordiging van een afbeelding of kunstwerk is, dan is de kans klein dat een token als effect kwalificeert. Wat ApeCoin zelf betreft kan het anders zitten.

Regulatie nieuws

Amerikaanse Senator: ‘Crypto en traditionele financiële wereld moeten dezelfde regels volgen’
Hong Kong stopt met accepteren licentieaanvragen van crypto-exchanges
SBF eist een gevangenisstraf van 6,5 jaar en zegt tegen gevangenisbewakers dat ze in Solana moeten investeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je een jaar geleden voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen
Onbekende crypto bereikt onverwachts nieuwe all-time high