Wat is ApeCoin?

Memecoins zijn in 2021 definitief doorgebroken in de cryptowereld. We hadden natuurlijk al Dogecoin, Shiba Inu, SafeMoon en Dogelon Mars, maar sinds kort is daar ook ApeCoin bijgekomen.

ApeCoin

ApeCoin (APE) is een ERC-20 token die op het Ethereum netwerk leeft en onderdeel van het APE-ecosysteem is. Het APE-ecosysteem ken je waarschijnlijk van de populaire Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT-collectie.

Sinds de lancering van de BAYC in april 2021 is deze NFT-collectie in sneltreinvaart opgeklommen tot de populairste collectie van de industrie. Grote sterren als Justin Bieber, Snoop Dogg en Memphis Depay zijn bijvoorbeeld eigenaar van een Bored Ape. De club met afbeeldingen van Bored Apes is zelfs zo populair dat de bodemprijs momenteel op 129,99 Ethereum ligt. Met een Ethereum koers van 2.961 dollar betaal je voor de goedkoopste Bored Ape dus ongeveer 384.000 dollar.

Nu is er met de ApeCoin dus een cryptocurrency in het APE-ecosysteem terechtgekomen die verschillende functionaliteiten heeft. De munt kent een totale supply van 1 miljard tokens en maakt het voor holders mogelijk om in ApeCoin DAO te stemmen over de toekomst van het project. DAO staat voor decentrale autonome organisatie, een nieuwe bedrijfsvorm die door blockchain technologie mogelijk is. Daarbij is de ApeCoin door Yuga Labs geadopteerd als de primaire token voor alle nieuwe producten en diensten. Yuga Labs is de bedenker van de BAYC en heeft ook de auteursrechten op de CryptoPunks en Meebits.

apecoin

Hoe werkt ApeCoin?

ApeCoin is bedacht als de munt voor het groeiende APE-ecosysteem die wordt bestuurd door de ApeCoin DAO en ondersteund door de APE Foundation (stichting). De ApeCoin DAO is de decentrale organisatie waarin APE tokenhouders kunnen meebeslissen over de toekomst van het ecosysteem. Bijvoorbeeld door te stemmen over het gebruik van de fondsen in het ecosysteem, door nieuwe regels te maken voor het besturen van het project, partnerships aangaan en nog veel meer. Nadat de leden van de DAO hebben besloten over een voorstel gaat APE Stichting aan de slag om het tot uitvoering te brengen.

De APE Stichting is de juridische beschermheer van de DAO. Het is medeverantwoordelijk voor de groei en ontwikkeling van het ecosysteem en moet ervoor zorgen dat dit op een eerlijke en inclusieve manier gebeurt. Binnen de stichting is er een speciale groep, de Board, die de taak hebben om de visie van de gemeenschap te implementeren. De Board bestaat uit 5 leden van de tech- en cryptogemeenschap. Onder andere Alexis Ohanian, de mede-oprichter van Reddit, zit in deze groep. De leden van de Board zitten in totaal 6 maanden op hun bestuurszetel, waarna de APE tokenhouders de kans krijgen om nieuwe bestuurders uit te kiezen.

Verder krijg je met ApeCoins exclusieve toegang tot bepaalde dingen binnen het APE-ecosysteem. Hierbij moet je denken aan games, merchandise, evenementen en diensten. Daarnaast is het voor derden mogelijk om de ApeCoin in hun applicaties te implementeren. Bijvoorbeeld in games, maar ook in andere projecten. ApeCoin zit bijvoorbeeld in Benji Bananas, een speel-om-te-verdienen game van Anomoca Brands. Je kunt voor Benji Bananas een Benji Pass kopen, een NFT, waarmee je tokens kunt verdienen tijdens het spelen. Die tokens kun je vervolgens omwisselen voor ApeCoin.

Wie zijn de oprichters van ApeCoin?

ApeCoin is, zoals we eerder al aangaven, een project geïnspireerd op het NFT project genaamd de ‘Bored Ape Yacht Club’. Dit project is van het bedrijf genaamd Yuga Labs. De ApeCoin wordt zelf ook ondersteund door de APE Foundation.

Bored apes
De Bored Ape Yacht Club

Een bestuursraad binnen de APE Foundation zal de beslissingen van ApeCoin DAO-leden uitvoeren, waar jullie hierboven al meer over hebben gelezen. Het bestuur is trouwens ook verantwoordelijk voor de dagelijkse administratie, boekhouding, projectbeheer en andere taken.

Bored apes
De Bored Ape Yacht Club

Wat is het APE-ecosysteem?

Het APE-ecosysteem bestaat uit de alle leden die NFTs of ApeCoins in bezit hebben en alle producten en diensten die binnen het ecosysteem bestaan. Yuga Labs, het bedrijf achter de APE-collecties, is het meest beroemd voor de BAYC. Het bedrijf is ook onderdeel van de ApeCoin DAO en heeft APE geadopteerd als de primaire token voor nieuwe projecten. Tijdens de lancering van ApeCoin kregen houders van Bored Ape Yach Club en Mutant Ape Yacht Club NFTs samen 15 procent van de volledige ApeCoin supply. Die 150 miljoen tokens zijn inmiddels over deze mensen verdeeld.

In totaal zijn er drie NFT-collecties binnen het APE-ecosysteem, namelijk:

1. Bored Ape Yacht Club (BAYC)

De BAYC lanceerde in April 2021 en is de eerste NFT-collectie binnen het ecosysteem. In totaal bestaat de collectie uit 10.000 unieke ‘bored apes’ (verveelde apen) op de Ethereum blockchain. Iedere aap heeft een eigen uniek uiterlijk.

2. Mutant Ape Yacht Club (MAYC)

De MAYC is een NFT-collectie van 20.000 apen die gebaseerd zijn op de BAYC. De oorspronkelijke holders van de BAYC NFTs kregen zogenaamde mutantenserums die ze over hun NFT konden uitsprenkelen. Daarmee ontstond vervolgens een Mutant Ape. Tegenover iedere BAYC NFT stond één serum dat na het gebruik ervan verdween. Om nieuwe leden in het ecosysteem te krijgen werden er ook nog 10.000 nieuwe MAYCs gegenereerd. Die werden in augustus 2021 tijdens een publieke veiling verkocht.

3. Bored Ape Kennel Club (BAKC)

De BAKC is een collectie van honden NFTs die beschikbaar zijn gemaakt voor tokenhouders van de BAYC. Voor iedere BAYC NFT kon er één verveelde hond (bored dog) worden geadopteerd. Het enige wat de tokenhouders hoefden te betalen waren de gas fees van het Ethereum netwerk. Net als de bored apes hebben de 10.000 bored dogs ook allemaal verschillende eigenschappen en zeldzaamheden.

Wat is ApeCoin?

$ 0,00

 

Wat is ApeCoin? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

De toekomst van ApeCoin

Wat de toekomst voor ApeCoin in petto heeft is lastig te voorspellen. Al heeft het er alle schijn van dat we nog veel kunnen verwachten van het ecosysteem. Yuga Labs heeft de munt geadopteerd als officiële munt voor toekomstige projecten en daarmee lijkt de aanval op Dogecoin en Shiba Inu geopend. Op het moment van schrijven staat ApeCoin op een nette 32e plaats op CoinMarketCap en betaal je voor een ApeCoin 16,84 dollar. Met een omloop van ongeveer 284,84 miljoen tokens heeft het project momenteel een market cap van 4,761 miljard dollar.

Daarmee heeft het nog een relatief lange weg te gaan om Dogecoin en Shiba Inu in te halen als de grootste memecoins van de markt. Dogecoin heeft een market cap van 17,94 miljard dollar, terwijl Shiba Inu op een respectabele 13,38 miljard dollar staat. Alles bij elkaar zijn het wel indrukwekkende getallen voor munten die ooit als grap bedacht zijn. De markt voor memecoins, die in 2021 een enorme vlucht heeft genomen, blijkt een stuk groter te zijn dan de meeste mensen hadden verwacht. De toekomst van ApeCoin hangt vooral af van de ontwikkeling van het APE-ecosysteem, waar het tot dusver wel goed mee lijkt te zitten.

Hoe koop ik ApeCoin?

Inmiddels zijn er talloze exchanges en brokers waar je zelf ApeCoin kunt kopen. In Nederland kopen de meeste mensen hun APE tokens tegenwoordig op Bitvavo. Hier zijn de fees laag en kun je gemakkelijk met iDEAL ApeCoin kopen.