Regulatie Nieuws

Beleidsmakers ECB beloven nog meer renteverhogingen

Het is je vast niet ontgaan dat centrale banken over de hele wereld al ruim één jaar in conflict zijn met de inflatie en die brand proberen te blussen met renteverhogingen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet daaraan mee en volgens de Franse Francoise Villeroy De Galhau en zijn collega-beleidsmaker bij de ECB Gediminas Simkus uit Litouwen hebben we nog een aantal renteverhogingen voor de boeg.

Lange weg te gaan

Zowel Villeroy als Simkus geven aan dat de ECB nog een lange weg te gaan heeft. “De essentie van het werk zit erop, maar we hebben waarschijnlijk nog een aantal renteverhogingen nodig. […] Wij blijven doorgaan totdat de inflatie onder controle is”, zo laten de heren weten.

Simkus vertelde aan verschillende journalisten dat de rentes nog niet hoog genoeg zijn en dat we dus nog een paar renteverhogingen kunnen verwachten. “We houden de rentes op dit niveau, totdat de inflatie teruggebracht is naar 2,0 procent”, aldus Simkus.

De voorspelling van de ECB is dat de inflatie uiteindelijk in 2025 pas weer terugkomt op het gewenste niveau van 2,0 procent. “Misschien zelfs aan het einde van 2024 al”, zo spreekt Villeroy.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Als het de ECB inderdaad lukt – zoals ze van plan zijn – om de rente tot en met minimaal het einde van 2024 op dit hoge niveau te houden, dan kan dat weleens een lastige periode voor Bitcoin betekenen. In principe vaart Bitcoin wel op lagere rentes.

Een lage rente betekent immers dat het voor individuen en bedrijven relatief goedkoop is om aan kapitaal te komen. Dat maakt dat er veel nieuw geld in omloop komt en dat zorgt ervoor dat de relatieve schaarste van fiatgeld afneemt.

Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker het is om je te verstoppen in assets als goud en Bitcoin, die een natuurlijke schaarste met zich meedragen. Met name Bitcoin is in die zin interessant met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Tot nu toe lijkt de inflatie nog te hardnekkig en is dit harde optreden van de ECB dus nodig om de boel onder controle te krijgen.

Regulatie nieuws

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie
De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Aantal aanvallen van SEC op crypto-bedrijven met 183% gestegen sinds omvallen FTX
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Waarom daalt de crypto markt vandaag?
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?