Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

BetaShares crypto-ETF verpulvert Australische records op openingsdag

De nieuwe cryptobedrijven ETF van de Australische fondsbeheerder BetaShares heeft binnen de eerste 15 minuten van de notering records van de Australian Securities Exchange (ASX) verpletterd.


Bestaande record bleef slechts enkele minuten staan

Het fonds van ‘Capital Appreciation Portfolio Diversification’ (CRYP) stelt beleggers in staat om blootstelling te krijgen aan 50 pure-play beursgenoteerde cryptobedrijven van over de hele wereld. Bijvoorbeeld exchanges, mining-bedrijven en uitrustingsbedrijven.

Enkele van de topbedrijven op CRYP zijn Galaxy Digital (12,0%), Marathon Digital (11,3%) en Coinbase Global (10,7%). Silvergate Capital (10,2%) en Microstrategy (9,4%) vallen ook onder de categorie topbedrijven. Beleggers knalden binnen enkele minuten door het bestaande ETF-record. Het record stond op €5.03M (A$8M) en steeg naar een totaal van bijna €27.15M. Dit gebeurde tegen het einde van de openingsdag. Het duidt op een enorme, opgekropte vraag naar blootstelling aan crypto’s op de ASX.

De CEO van het Australische crypto investeringsplatform Zerocap Ryan McCall zei dat het succes van CRYP niet als een verrassing kwam. McCall gaf als verklaring de Australische honger naar crypto in de afgelopen 12 maanden.

De vraag van vermogende particulieren, family offices en adviseurs is echt gestegen. Het ziet ernaar uit dat dit nog zal versnellen met de institutionele adoptie. Een spot Bitcoin ETF in Australië is niet ver weg. Gevolgd door Ethereum en mogelijk andere crypto valuta

Hij voegde eraan toe: “Een spot Bitcoin ETF in Australië is niet ver weg, gevolgd door Ethereum en mogelijk andere cryptocurrencies.”


Terughoudende blik vanuit Australië

De Australian Securities and Investment Commission (ASIC) heeft zojuist voorlopig groen licht gegeven voor de lancering van Bitcoin en Ethereum ETF’s. Onder de voorwaarde dat een lange lijst van richtlijnen wordt gevolgd.

Het succes van CRYP weerspiegelt de lancering van ProShares’ Bitcoin Strategy ETF. De CRYP markeerde de eerste op Bitcoin futures gebaseerde ETF in de VS. De lancering in oktober zag ongeveer €870 miljoen aan volume op de openingsdag. Een totale verandering van maar liefst 24,313 miljoen BITO-aandelen van eigenaar.

Amerikaanse toezichthouders lijken echter terughoudend te zijn met het goedkeuren van een spot Bitcoin ETF. De EFT bevat de echte Bitcoin in plaats van futures-contracten. Hierdoor loopt Australië voorop.

McCall zei dat Bitcoin futures ETF’s “een inferieur product zijn ten opzichte van spot Bitcoin. De prijs is losgekoppeld van de onderliggende waarde. Hopelijk zien de regelgevers dat in en gaan we direct naar spot”. Eerder deze week kondigde de Commonwealth Bank of Australia plannen aan om de handel van 10 crypto-activa te ondersteunen op zijn app. De app heeft 6,5M actieve gebruikers.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten