Binance Nigeria
Regulatie

Binance-directeur pleit niet schuldig aan witwasbeschuldigingen in Nigeria

In een recente ontwikkeling binnen de rechtszalen van Nigeria, heeft Tigran Gambaryan, een vooraanstaande directeur van de cryptocurrency-gigant Binance, alle beschuldigingen van witwaspraktijken ontkend. Gambaryan, die eind februari in hechtenis werd genomen, verklaarde op 8 april formeel niet schuldig te zijn aan de 4 aanklachten tegen hem, volgens verslagen van het plaatselijke persbureau Peoples Gazette.

Onschuld herhaald tijdens hoorzitting

Tijdens een gerechtelijke hoorzitting herhaalde de gedetineerde directeur zijn onschuld, benadrukkend dat zijn rol bij Binance hem geen beslissingsbevoegdheid geeft over de bedrijfsactiviteiten in Nigeria. Deze verklaring werd ondersteund door zijn advocaat, Chukwuka Ikuazom, die eveneens betoogde tegen de aanklacht van de ontsnapte collega van Gambaryan, stellend dat Gambaryan niet namens hem kan pleiten.

De verdediging van Gambaryan werd echter afgewezen door rechter Emeka Nwite, die aanvoerde dat Gambaryan als vertegenwoordiger van Binance optrad bij zijn eerdere bezoeken aan Nigeria. Hij verwees hierbij naar lokale wetgeving die stelt dat iemand die via een fysieke agent in Nigeria actief is, via die agent berecht kan worden.

De zaak, die eerder werd uitgesteld, zal op 19 april worden hervat, met een borgtochtverhoor gepland voor 18 april. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 2 mei, zo melden nieuwe rapporten.

Gambaryan blijft in voorlopige hechtenis

Rechter Nwite heeft besloten dat Gambaryan in voorlopige hechtenis blijft in de Kuje-gevangenis in Abuja, in afwachting van de afhandeling van zijn zaak. De verdediging had verzocht om Gambaryan terug te sturen naar de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC), een suggestie die door de aanklager werd betwist met het argument dat verdachten van dergelijke misdrijven altijd naar de Kuje-faciliteit worden gestuurd.

De zaak tegen Gambaryan en de voortvluchtige regionale manager van Binance voor Afrika, Nadeem Anjarwalla, maakt deel uit van een breder onderzoek naar de activiteiten van Binance in Nigeria. De lokale autoriteiten beschuldigen het bedrijf van manipulatie van de lokale valuta, de Nigeriaanse naira, en belastingfraude.

Het onderzoek en de daaropvolgende rechtszaken trekken internationale aandacht en onderstrepen de groeiende zorgen over de regulering van cryptocurrency-bedrijven wereldwijd.

Regulatie nieuws

Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?