Bitcoin crash
Bitcoin

Bitcoin koers zakte met 24% toen deze indicator voor het laatst rood knipperde

Bitcoin daalde met 5,3% tussen 9 en 10 oktober en bereikte de laagste koers in drie weken op 58.900 dollar. De correctie begon nadat de inflatie in de Amerikaanse economie hoger uitviel dan verwacht.

Grotere kans op een recessie?

Volgens Marcel Pechman van Cointelegraph betekent de reactie van de Bitcoin koers op die economische data dat investeerders een grotere kans op een recessie zien.

Hij noemt zelfs het scenario van stagflatie in zijn artikel, wat betekent dat de prijzen blijven stijgen, terwijl de economie stagneert.

Tot die conclusie komt hij onder andere op basis van de werkloosheidsclaims. Mensen die voor het eerst een uitkering aanvragen. Die indicator kwam op het hoogste niveau in 14 maanden binnen.

Werkloosheidsclaims Amerika. Bron: Trading Economics

Maar die was de weken hiervoor extreem laag, en de data kan deze week overdreven zijn vanwege onder andere orkaan Helene in de Verenigde Staten. Hiervoor was er juist sprake van een dalende trend en maakte men zich zorgen over een oververhitte arbeidsmarkt.

Daardoor is het op basis van de data nog veel te vroeg om over stagflatie te speculeren.

Verkoopdruk op de korte termijn voor Bitcoin

Daarnaast constateert Marcel Pechman dat de derivatenmarkt van Bitcoin laat zien dat er op de korte termijn sprake is van een hoge verkoopdruk.

“Op het moment dat Bitcoin onder de 59.000 dolllar viel, lieten de derivaten zwakte zien. Er was met name een verminderde vraag naar longposities met een hefboom”, aldus Pechman, die vervolgens wijst naar de premium op jaarbasis.

In neutrale markten zou die tussen de 5% en 10% moeten liggen, maar nu is deze naar 4% gedoken. De laatste keer dat we dit zagen gebeuren was op 5 augustus en destijds daalde de Bitcoin koers 24,6% in drie dagen.

Wat dat betreft moeten we in ieder geval op onze hoeden zijn, zo lijkt de conclusie van Marcel Pechman. Het is immers lastig om het moment van 5 augustus echt te vergelijken met die van gisteren en vandaag.

De omstandigheden zijn nooit helemaal hetzelfde en we moeten de impact van de economische data van gisteren ook niet overdrijven.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Metaplanet verdubbelt Bitcoin-aankopen in oktober met nieuwe investering van $6,5 miljoen
Dan Tapiero: Amerikaanse verkiezingen zullen Bitcoin’s weg naar $100.000 niet stoppen
Bitcoin koers zakt onder $60.000 terwijl de SEC opnieuw toeslaat
Meer nieuws

Meest gelezen

Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
XRP maakt kans om Bitcoin in te halen volgens voormalig Ripple-directeur
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk