blackrock
Bitcoin

Bitcoin ETF van BlackRock vestigt zich als een van de meest succesvolle fondsen ooit

De lancering van Bitcoin (BTC)-gerelateerde exchange-traded funds (ETFs) in Amerika heeft voor veel rumoer gezorgd in de cryptomarkt. Vanaf een dieptepunt waarbij de BTC-koers rond de $16.000 lag, steeg de digitale munt mede door het enthousiasme naar een nieuwe all-time high (ATH) van net geen $74.000.

Ondertussen zijn er miljarden dollars geïnvesteerd in deze fondsen, en kunnen we de Bitcoin ETFs gerust een succes noemen. De best presterende is het IBIT-fonds van vermogensbeheerder BlackRock, dat in minder dan een jaar tijd maar liefst $23,2 miljard aan activa verzamelde. Hiermee is het de op drie na grootste ETF die in de afgelopen tien jaar is geïntroduceerd. Het FBTC-fonds van vermogensbeheerder Fidelity doet het ook uitstekend, met een beheerd vermogen van $11 miljard sinds de lancering in dezelfde maand.

Opvallend is dat deze Bitcoin ETFs nu concurreren met gevestigde, traditionele ETFs van gerenommeerde bedrijven zoals JPMorgan en Invesco. JPMorgan’s Equity Premium Income ETF (JEPI), bijvoorbeeld, leidt de markt met een beheerd vermogen van $35 miljard. Desondanks heeft BlackRock’s IBIT zich snel opgewerkt naar de vierde plaats op de lijst van grootste ETFs sinds 2020.

Institutionele erkenning

De opmerkelijke groei van Amerikaanse spot Bitcoin ETFs markeert een belangrijke stap richting de volwassenheid van BTC. Steeds meer institutionele beleggers beschouwen de digitale munt als een legitieme investering.

Uitstromen door geopolitieke spanningen

Hoewel veel fondsen aanvankelijk aanzienlijke instromen zagen in de eerste dagen na hun lancering, zijn er nu bij veel Bitcoin ETFs forse uitstromen te zien, veroorzaakt door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Op 1 oktober werd een uitstroom van maar liefst $243 miljoen genoteerd, waarmee een einde kwam aan een reeks van positieve instroomdagen.

Fidelity was de grootste verliezer met een uitstroom van $144,7 miljoen, gevolgd door ARK 21Shares met $84,4 miljoen. Alleen BlackRock wist een positieve instroom van $40,8 miljoen te realiseren. Ook Ethereum (ETH) ETFs kregen te maken met verliezen, met een uitstroom van $48,6 miljoen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers houdt stand op $60.000, terwijl whales agressief bijkopen
Bitcoin ETF’s verliezen opnieuw fortuin, maar Ethereum ETF’s groeien
Crypto-analist waarschuwt: Bitcoin koers kan nog verder dalen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales