Crypto Mining Closeup
Bitcoin

Bitcoin hashrate herstelt sterk na marktcorrectie

De Bitcoin (BTC) hashrate is aan het herstellen. Deze indicator, die de totale rekenkracht van het netwerk meet, vertoont na een recente daling weer een stijgende lijn.

De eerdere daling werd veroorzaakt door de algemene neerwaartse trend in de markt, waarbij de prijs van BTC flink zakte. Dit leidde tot verminderde winstgevendheid, waardoor sommige miners tijdelijk hun activiteiten staakten.

De hernieuwde stijging van de hashrate wijst erop dat bestaande miners hun capaciteit vergroten en nieuwe spelers toetreden tot het netwerk. Dit is een sterk teken van vertrouwen in het netwerk, aangezien miners hun beslissingen baseren op de winstgevendheid die nauw samenhangt met de waarde van Bitcoin.

Stijgende kosten

De toename in hashrate valt samen met een stijging van de kosten, zoals blijkt uit een Q2-rapport van het mining platform BitFuFu. Volgens het rapport steeg de beheerde miningcapaciteit met 62,5%, van 15,2 exahashes per seconde in dezelfde periode van 2023 naar 24,7 EH/s.

Ondanks deze groei namen de kosten per geminede Bitcoin aanzienlijk toe, van €17.800 vorig jaar naar €47.600 dit jaar. Deze hogere kosten worden toegeschreven aan gestegen elektriciteits- en operationele uitgaven, evenals de halvering van Bitcoin in april 2024.

Ondanks de stijgende kosten breidde BitFuFu zijn activiteiten verder uit, wat leidde tot een omzetgroei van bijna 70%, resulterend in €118,8 miljoen. De groei werd voornamelijk gedreven door de uitbreiding van hun cloud miningdiensten.

Hash ribbons signaleert capitulatiefase

Een belangrijke indicator voor de gezondheid van Bitcoin mining, de zogenaamde Hash Ribbons, gaf eerder aan dat er sprake was van een capitulatiefase. Dit signaal treedt op wanneer de 30-daagse gemiddelde hashrate onder het 60-daagse gemiddelde zakt, wat erop wijst dat miners hun apparatuur offline halen. Historisch gezien markeert dit vaak een dieptepunt in de markt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom