Bitcoin Nieuws

Bitcoin in de lift na toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell

Het was gisteren weer eens de beurt aan Federal Reserve voorzitter Jerome Powell om een toespraak te houden over de strategie van de centrale bank. Zijn woorden waren niet per se positief voor de markt, omdat hij de intentie herhaalde om de inflatie terug te brengen naar 2 procent. Ondanks dat ging de Bitcoin koers omhoog na de woorden van Powell.

Wat is er aan de hand?

Het lijkt erop dat de markt ondertussen gewend is aan de uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Iedereen kent inmiddels het riedeltje van de Federal Reserve. Ze willen pas stoppen als de inflatie weer op 2 procent uitkomt, te vroeg van koers wijzigen is gevaarlijk en de werkloosheid ligt op het laagste punt sinds 1974.

Het enige wat de markt waarschijnlijk een tik had kunnen geven, was de bespreking van een mogelijke renteverhoging van 0,75 procent. Die woorden nam Powell echter niet in de mond, waardoor de markt zijn toespraak als positief beoordeelde. Meteen daarna schoten de koersen de lucht in.

Bitcoin schrijft momenteel een plus van 1,21 procent voor de afgelopen 24 uur en handelt op een koers van ongeveer 17.100 dollar. Ethereum kende ook een redelijke dag met een plus van 0,71 procent en een koers van 1.280 dollar. De rest van de crypto-markt reageerde amper tot niet op de toespraak van Powell.

BTC koers 1 dec
BTC grafiek 1 uur per candle – Bron: Tradingview

De plannen van de Federal Reserve

Na de toesprak van Powell van gisteren lijkt een renteverhoging van 0,50 procent op 14 december een zekerheid. Dat is opvallend, omdat de Federal Reserve de afgelopen paar rentevergaderingen koos voor een verhoging van 0,75 procent. Daarmee gaat het tempo van de renteverhogingen dus omlaag, ondanks dat de inflatie afgelopen maand binnenkwam op 7,7 procent. 

In theorie zou de rente naar dat niveau moeten om de inflatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Het feit dat de Federal Reserve daar niet voor kiest, zegt ook genoeg over hoe zij de gezondheid van de economie op dit moment inschatten.

Op papier staat de Amerikaanse economie er goed voor dankzij de historisch lage werkloosheid en ook het bruto binnenlands product (BBP) dat voor het derde kwartaal met een plus van 2,9 procent lijkt binnen te komen.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten