Dollar, USD
Bitcoin

Goed nieuws voor Bitcoin? Amerikaanse dollar op laagste niveau van 2024

De Amerikaanse dollar heeft zijn laagste niveau van 2024 bereikt, wat vragen oproept over de oorzaken van deze daling. Wat ligt er ten grondslag aan het huidige verlies van de Amerikaanse dollar, en welke impact zou dit kunnen hebben op de koers van Bitcoin?

Amerikaanse dollar zakt weg

De Amerikaanse dollar is deze maand alleen al met 2,2% gedaald ten opzichte van een mandje van rivaliserende fiatmunten. Daarmee is de dollar naar een niveau gedaald dat we sinds januari 2024 niet meer zagen.

Waarom? Omdat investeerders verwachten dat de Amerikaanse centrale bank volgende maand met zijn eerste renteverlaging komt. De kans is aanwezig (ongeveer 25%) dat het een verlaging van 0,50% wordt, in plaats van een renteverlaging van 0,25%.

Begin augustus schrok de markt eventjes van zwakke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die toch richting een recessie leek te wijzen. Inmiddels zijn Bitcoin en de S&P 500 alweer behoorlijk hersteld van die schrik.

Het herstel kwam nadat er betere economische data naar buiten kwam, die investeerders weer het gevoel gaf dat er ruimte was om in zogenoemde risico-assets te investeren. “De markt is op zoek naar een zachte landing en renteverlagingen van de Federal Reserve, wat negatief is voor de Amerikaanse dollar”, aldus Athanasios Vamvakidis van Bank of America.

Wachten op vrijdag

Investeerders wachten nu met name op de toespraak van Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) voorzitter Jerome Powell tijdens het Jackson Hole symposium van komende vrijdag. De verwachting is dat hij daar een pad gaat uitstippelen voor het toekomstige rentebeleid van zijn centrale bank.

Op dit moment prijzen de markten drie tot vier renteverlagingen van 0,25% in door de Amerikaanse centrale bank. Na de sterke Retail Sales cijfers die recent naar buiten kwamen is de angst voor een recessie in ieder geval weer naar de achtergrond verdwenen.

Na het zwakke banenrapport rekende de markt namelijk op vijf renteverlagingen, terwijl dat er op dit moment dus nog drie tot vier zijn. Vamvakidis voegt toe dat de sterke uitgaven van de Amerikaanse consument, gecombineerd met het idee dat de Federal Reserve alsnog met meerdere renteverlagingen komt, goed is voor het risico-sentiment.

Maar blijkbaar dus niet goed voor de Amerikaanse dollar, die de afgelopen maanden aan een behoorlijke duikvlucht is begonnen ten opzichte van andere fiatmunten. Meestal is dat goed nieuws voor Bitcoin, omdat de prestaties van Bitcoin met name ten opzichte van de Amerikaanse dollar worden gemeten.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt naar $64.000: Voorbode van een nieuwe bullrun?
Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13