Bitcoin crash
Bitcoin

Bitcoin in moeilijkheden, maar uitzoomen belangrijk

Sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar in maart 2024 is de Bitcoin koers in een neerwaartse spiraal gekomen. Inmiddels zitten we op een punt waarop veel mensen zich afvragen of er nog wel sprake is van een bullmarkt. Het antwoord ligt in de onderstaande grafiek van CheckOnChain.

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij?

Het jaar 2024 begon sterk. Natuurlijk primair gedreven door de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, gecombineerd met het feit dat BlackRock zijn naam hieraan verbond. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, werd bijna een vaandeldrager van de Bitcoin ETFs in Amerika.

Dat kwam onder andere door BlackRock CEO Larry Fink, door velen gezien als de machtigste man binnen de financiële wereld, die plotseling bullish werd over de digitale munt. Die twee zaken bij elkaar zorgden ervoor dat het narratief rondom Bitcoin begon te veranderen.

Voor de introductie van de Spot Bitcoin ETFs in Amerika zagen veel grotere/serieuze beleggers de digitale munt nog als een onzinnige en puur speculatieve asset. Inmiddels zijn er velen bijgedraaid dankzij de reclamecampagne van BlackRock.

Maar goed, daardoor maakte Bitcoin een bovenmatig succesvolle eerste helft van 2024 mee en zagen we vroeger dan ooit een all-time high tijdens de cyclus. Dat zien we ook terug in de onderstaande grafiek (zwart vertegenwoordigt de huidige cyclus).

Nu bungelt de Bitcoin koers al weken rond de 60.000 dollar en is het sentiment soms dramatisch. Maar als je naar de twee voorgaande cycli kijkt, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Bitcoin ligt “op schema” als je de huidige koersprestaties vergelijkt met die uit het verleden.

Geduldig wachten op de komende maanden

We gaan nu een periode in waarin centrale banken van over de hele wereld de rentes gaan verlagen. In theorie is dat bullish voor Bitcoin en andere risico-assets, omdat dat de kredietcreatie bevordert en het minder aantrekkelijk maakt om in staatsobligaties te investeren.

Tenzij er een recessie komt. Dat veel mensen in de markt daar nog bang voor zijn bleek op 5 augustus wel. Op die dag donderde de markt in elkaar na een zwak banenrapport uit de Verenigde Staten.

Vooralsnog lijkt de economische data echter dusdanig sterk, dat de kans op een recessie niet enorm groot is. Maar goed, ook dat is iets wat we eerder hebben gezien in de jaren voor een recessie.

Vaak lijkt het alsof het goed gaat met de economie, maar borrelt er het een en ander onder de motorkap. De bovenstaande grafiek van de economische groei voor Q1 2001 in de Verenigde Staten (dotcom-bubbel).

In eerste instantie kwam de economische groei voor Q1 2001 binnen op +2,0%. Uiteindelijk werd die score echter bijgesteld naar -1,3%. Zo kan er dus nog een hoop veranderen na een paar maanden.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten