Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin koers daalt $4,3k door Amerikaanse inflatie, maar herstelt meteen

De Bitcoin koers klapte gisteravond met 4.300 dollar omlaag door de gloeiende hete Amerikaanse inflatiedata, maar herstelde in de uren daarna. Inmiddels staat de koers “gewoon” weer op 72.000 dollar en lijken de bulls nog altijd in controle over de markt.

Wat is hier aan de hand? Waarom daalde de Bitcoin koers en waarom zijn we inmiddels alweer gestegen?

Bitcoin koers omlaag door inflatie?

In eerste instantie viel de Bitcoin koers dus omlaag, omdat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) met 3,2% hoger binnenkwam dan de verwachting van 3,1%. Ook op maandbasis was de stijging met 0,4% hoger dan aanvankelijk werd gedacht.

Volgens de officiële data van de Bureau of Labor Statistics (BLS) droegen vooral de stijgende prijzen op de woningmarkt en de benzinekosten bij aan de maandelijkse stijging van de CPI.

De Bitcoin koers daalde, omdat de markt deze data interpreteert als een reden voor de Amerikaanse centrale bank om nog even te wachten met het verlagen van de rente. Maar op de lange termijn kan dit juist weleens bullish zijn. Is dat waarom de Bitcoin koers vrijwel meteen daarna herstelde?

Is de hoge inflatie eigenlijk bullish voor Bitcoin?

Als de Amerikaanse centrale bank door de hoge inflatie nog langer zal (of moet) wachten met het verlagen van de rente, dan kan dat weleens een gigantisch probleem opleveren voor de Amerikaanse overheid.

Zij kampen met een schuld van ~34,5 biljoen (!) dollar en door de hoge rentes moeten zij steeds meer van die schulden oversluiten op de huidige hoge rentes.

Hoe langer de rentes op dit niveau blijven, hoe meer de rentekosten van de Amerikaanse overheid toenemen. Dat zorgt op zijn beurt weer voor groeiende begrotingstekorten, waardoor de schulden weer toenemen en vervolgens de rentekosten weer.

Dat levert een negatieve schuldspiraal op, wat ten koste gaat van de Amerikaanse dollar en dat is weer positief voor Bitcoin. In theorie kan hierdoor een “vlucht naar schaarste” ontstaan, waarin mensen de Amerikaanse dollar achter zich laten en kiezen voor de schaarste van Bitcoin, goud, aandelen, vastgoed en al het andere wat de overheid niet kan bijdrukken.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers doorbreekt na 38 dagen opnieuw de grens van $71.000
Analist: Parabolische fase Bitcoin staat op het punt van beginnen
Bitcoin ETFs halen voor 6e dag op rij honderden miljoenen binnen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten