Bitcoin

Bitcoin miners verwachten dat de BTC prijs de $12K zal overtreffen na de halving

Miners hamsteren het grootste deel van de Bitcoins die ze minen voor de halving. Dit betekent dat ze verwachten dat de prijs flink zal stijgen nadat het evenement heeft plaatsgevonden.


Halving van aankomende dinsdag

Miners hebben de afgelopen zeven dagen minder Bitcoins verkocht omdat de langverwachte halving van de blokbeloningen nadert. Dit betekent dat miners verwachten dat de prijs van de Bitcoin aanzienlijk zal stijgen na de halving.

De halving van Bitcoin, die dinsdag zal plaatsvinden, vindt ongeveer elke vier jaar plaats. Tijdens de halving vermindert de hoeveelheid Bitcoin tokens waarmee miners worden beloond voor de moeite die ze hiervoor moeten doen. Omdat nieuwe Bitcoins op de markt worden gebracht door miners die de munt verkopen, verlaagt de halving het aanbod van de munt.

Gezien het deflatoire karakter van de Bitcoin, heeft elke gebeurtenis die van invloed is op de aanvoer ervan een aanzienlijke impact op de prijs. Uit gegevens blijkt dat op de middellange tot lange termijn miners ervan overtuigd zijn dat de halving de prijs aanzienlijk zal opdrijven.


Een slecht teken, of toch niet?

In de afgelopen week hielden miners, volgens gegevens van ByteTree, ongeveer 1.067 Bitcoins vast. Ogenschijnlijk lijkt het hamsteren van miners positief, maar dat is het niet.

Bron: ByteTree

Bitcoin miners, met name in grootschalige centra, voeren zeer geavanceerde operaties uit met professionele handelaren en marktanalisten. Ze beoordelen regelmatig de liquiditeit en het algemene sentiment op de markt. Als miners de liquiditeit op de markt voor als laag beschouwen, verkopen ze niet.

Wanneer er niet genoeg koopvraag op de markt is, kan het verkopen van een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin leiden tot een abrupte prijsdaling.

Miners kunnen het grootste deel van de Bitcoin die ze delven zonder het te verkopen om de kosten te dekken, bewaren. Normaal gesproken is dit niet positief. Het onderzoekspaper van ByteTree merkte echter op dat miners deze keer mogelijk verwachten dat de aanstaande halving de prijs van Bitcoin aanzienlijk zal verhogen. Medeoprichter en voorzitter van het bedrijf, Charlie Morris, schreef het onderstaande:

“Normaal zien we dit als een slecht teken omdat het een gebrek aan liquiditeit in de markt impliceert. Met de recente prijsstijging is dit duidelijk niet het geval geweest. Dus we kunnen alleen maar aannemen dat de miners ook denken dat er na de halving hogere prijzen komen.”


Miningkosten na halving kunnen zorgen voor een hoge BTC prijs

Miners anticiperen waarschijnlijk op een aanzienlijke Bitcoin rally als gevolg van de stijging van de miningkosten na de halving. In 2018 werden de gemiddelde kosten voor het minen van één Bitcoin in de Verenigde Staten geschat op $4,758. In landen met lagere elektriciteitstarieven en koude klimaten zoals de bergachtige regio’s in China, schommelden de break-even kosten van crypto mining rond de $3.200.

Eerder dit jaar verklaarde het onderzoeksbureau TradeBlock dat de kosten voor het minen van een enkele Bitcoin naar schatting rond de $6.851 liggen. Miners waren dus winstgevend zolang de prijs van Bitcoin boven de $7.000 bleef.

Om deze reden is de prijs van Bitcoin boven de $6.000 tot $7.000 vóór de halving van dinsdag cruciaal. Als Bitcoin zich niet had hersteld tot het bereik van $8.000 tot $9.000, had het kleine miners onder druk kunnen zetten om hun bedrijf tijdelijk te sluiten. Na de halving worden de break-even-kosten van het minen van Bitcoin geschat op ergens tussen de $12.000 en $15.000, volgens dezelfde TradeBlock-blogpost. Daarom is het waarschijnlijk dat miners verwachten dat de prijs van Bitcoin het bereik van $12.000 tot $15.000 zal terugwinnen.

Bron: blockchain.com

Miners hebben een rampzalige halving voorkomen

Het is nu nog slechts vier dagen tot de halving plaatsvindt. Het sentiment rond Bitcoin en de cryptomarkt blijft over het algemeen positief onder de miners. Maar de toestand van de mining industrie had zich in een slechtere positie kunnen bevinden. Dit had kunnen gebeuren als de prijs van Bitcoin niet snel genoeg was hersteld. Op 12 maart, minder dan twee maanden voor de halving, daalde de prijs van Bitcoin tot ongeveer $3.600.

Destijds waren er theorieën die beweerden dat de prijs van Bitcoin nooit onder de $5.000 zou dalen. Een waterval van liquidaties, voornamelijk op BitMEX, zorgde voor een scherpe daling. Sindsdien heeft Bitcoin een V-vormig herstel voltooid met een rally van 150%. Mensen waren wel bezorgd over onvoldoende liquiditeit en het algemene voorzichtige sentiment op de aandelenmarkt. Dat zou namelijk tot een steile correctie op de cryptocurrencymarkt kunnen leiden.

Het enorme volume bij grote exchanges zoals Coinbase en Binance toonde aan dat er veel vraag is naar digitale valuta’s.

Zowel de Deribit Bitcooin options als CME Bitcoin futures zagen woensdag een recordhoge handelsactiviteit. Hierbij zag CME een recordhoge open rente op zijn futurescontracten.

De BTC prijs is nu flink gestegen tot ongeveer $9850 dollar. Echter, als Bitcoin op $6.000 of lager was gebleven tijdens de halving, zouden miners gedwongen zijn geweest met verlies vooruit te gaan. Hierdoor zouden veel miners daarna in een financieel onstabiele positie komen.

Nu Bitcoin boven de $9.000 staat, zullen grote miners in China gaan onderhandelen met elektriciteitsbedrijven. Ze zouden lagere elektriciteitstarieven willen om Bitcoin tegen break-even prijzen te minen. Het regenseizoen begint in de provincie Sichuan in China, waar veel toonaangevende miningcentra zijn gevestigd. Aangezien veel energiecentrales in Sichuan met waterkracht werken, blijft de regio vaak achter met een overschot aan elektriciteit.

Een aantal factoren hebben miners in een sterke positie gebracht.
Namelijk goedkopere elektriciteit, hogere bitcoin prijzen en een sterke koopvraag van particuliere investeerders. Ze moeten daarna de inkomsten verlagen.


Vorige halveringen leidden tot prijsstijgingen

Na de halving in november 2012 steeg de prijs van Bitcoin enorm. Namelijk met 6.940%, van $10 naar $704 binnen een periode van vier jaar tot de volgende halving in juli 2016. Van juli 2016 tot nu, terwijl we de halving van mei ingaan, is de prijs nog eens met 1.249% gestegen.

Gebaseerd op de eerdere prestaties van Bitcoin en de beroemde ‘stock-to-flow ratio’ die door PlanB is gecreëerd, zei de CEO van Pantera Capital, Dan Morehead, dat de prijs van Bitcoin medio 2021 $115.000 zou kunnen bereiken.

Bron: Pantera Capital

Dit is waarom BTC gaat stijgen

Een mogelijke reden dat de bitcoin prijs na de halving aanzienlijk stijgt, is dat de verkoopdruk op de markt wordt verlaagd. Miners genereren 50% minder Bitcoin en dat is de helft van het gebruikelijke aanbod dat op de markt wordt verkocht.

De prijs is historisch gezien aanzienlijk gestegen binnen de 10 tot 11 maanden na een halving. Dit ontmoedigt miners om Bitcoin zo vroeg na het verschijnen ervan te verkopen. Alejandro De La Torre, de vice-president van de miningpool Poolin, schreef in een blogpost:

“Er bestaat weinig twijfel onder onderzoekers en experts uit de industrie dat de hashrate aanzienlijk zal dalen wanneer de bloksubsidie gehalveerd wordt. Blockware Solutions bracht onlangs een rapport uit waarin ze beweerden dat de halving de verkoopdruk zal verminderen. Oudere apparatuur en hogere elektriciteitskosten zullen de inefficiënte concurrenten onderdrukken. ”

Bitcoin miners bevinden zich over het algemeen in een betere positie dan bij eerdere halveringen. Dit komt door het bestaan van professionele bewaringsoplossingen, mijnspecifieke serviceproviders en een algehele toename van de liquiditeit op de crypto-spot en vrij verkrijgbare markten.

Over het algemeen zal de halving van midden mei naar verwachting een positief precedent scheppen voor de prijstrend op lange termijn in de komende vier jaar. Vooral omdat Bitcoin zijn vaste aanbod van 21 miljoen nadert.

 

Bitcoin nieuws

Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen
Amerikaanse Bitcoin ETF’s trekken $400 miljoen aan: Beste week sinds augustus
President El Salvador bezoekt Elon Musk: werd Bitcoin besproken?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom