Bitcoin Nieuws

Bitcoin miners zitten in de overlevingsmodus, wat kunnen we verwachten van 2023?

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat het jaar 2022 een hele zware was voor de Bitcoin mining-industrie. De Bitcoin koers, de belangrijkste graadmeter voor de omzet van miners, ging de afgelopen maanden door het putje. Daarnaast is de hashrate, de hoeveelheid computerkracht in het netwerk, gigantisch toegenomen en zijn de energieprijzen gestegen.

Dodelijke cocktail

Alles bij elkaar is dat een dodelijke cocktail voor de mining-industrie en met name voor miners die in 2021 teveel risico namen. Teveel risico betekent dat ze teveel schulden op zich namen en het idee hadden dat de koers alleen maar zou blijven stijgen. Dat feestje kwam het afgelopen jaar echter bruut ten einde, waardoor veel miners in de problemen kwamen. De verwachting is dat er de komende periode veel miners omvallen, maar ook worden overgenomen door andere bedrijven.

“We hebben op dit moment te maken met veel bewegende stukken en de industrie zal er over 12, 18 of 24 maanden waarschijnlijk heel anders uitzien dan vandaag”, aldus Riot Blockchain CEO Jason Les in een interview met The Block.

De meeste bestuurders van miners zijn het er wel over eens dat degene zonder vaste energiecontracten of teveel schulden het lastig zullen krijgen om overeind te blijven. Marathon Digital CEO Fred Thiel verwacht ook dat de Bitcoin koers in de regionen van 15.000 tot 21.000 dollar blijft handelen, totdat er goed nieuws komt van het macro-front.

De halving overleven

Het lijkt erop dat de meeste bestuurders van mining-bedrijven het er wel over eens zijn dat het overleven van de halving de belangrijkste missie is. Meestal zien we de Bitcoin koers in aanloop naar de halving wat opleven en na de halving beginnen aan een nieuwe bullrun. De halving staat overigens voor de halvering van de beloning die miners ontvangen voor een nieuw blok.

Na de halving komen er iedere 10 minuten dus significant minder Bitcoin in omloop, wat in het verleden voor explosieve koersstijgen zorgde. Cipher Mining CEO Tyler Page zegt zelfs dat de halving als een soort zwaard van Damocles boven de industrie hangt. Zodra miners na dat punt nog in leven zijn, komt het waarschijnlijk wel goed met het bedrijf. Zeker als ze dan nog een goede voorraad aan Bitcoin hebben.

Mogelijk dat sommige miners er dan nu na de volgende halving voor kiezen om een deel van hun Bitcoin te verkopen. Dat zou wel een slimme strategie zijn in het kader van overleven. Verkopen tijdens de bullrun, in plaats van extra schulden en risico nemen op die momenten.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden