Bitcoin minen
Bitcoin

Bitcoin mining nu moeilijker dan ooit, slecht nieuws voor miners

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin (BTC) mining heeft gisteren een behoorlijke sprong gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat het nu moeilijker dan ooit is voor miners om nieuwe Bitcoins te verdienen. Terwijl dit natuurlijk slecht nieuws betekent voor miners zelf, is het een gunstige ontwikkeling voor het algehele Bitcoin netwerk. Het komt namelijk de onderliggende veiligheid ten goede.

BTC mining moeilijkheidsgraad stijgt fors

Gegevens van BTC.com laten zien dat de mining difficulty gisteren met 10,50% is gestegen naar een recordhoogte van 90,67 T. Het proces om een nieuw transactieblok toe te voegen aan de Bitcoin blockchain is nu dus moeilijker dan ooit tevoren.

Bitcoin miners dienen met speciale machines complexe wiskundige berekeningen op te lossen die een enorme hoeveelheid rekenkracht vergen. De allereerste miner die de cryptografische puzzel weet op te lossen, mag een nieuw transactieblok creëren en ontvangt in ruil hiervoor de bijbehorende block reward.

Iedere 20.016 transactieblokken, wat neerkomt op ongeveer twee weken, wordt de moeilijkheidsgraad van het mining-proces aangepast aan de totale rekenkracht (hashrate) van het netwerk. Dit ingebouwde proces zorgt ervoor dat de snelheid waarmee nieuwe blokken worden geproduceerd altijd rond de 10 minuten blijft. 

De stijging van 10,50% van de moeilijkheidsgraad is de grootste stijging die het netwerk heeft gezien sinds oktober 2022. De grote sprong kan simpelweg worden verklaard door een hogere hashrate. Als de totale rekenkracht van het netwerk toeneemt dan kunnen de puzzels eerder opgelost worden, wat een snellere blokproductie als gevolg heeft. Om de blokproductiesnelheid terug te brengen naar de beoogde 10 minuten per blok, moet het proces moeilijker worden gemaakt. 

Sinds de recente Bitcoin halving in april hebben miners het erg zwaar. Dit is natuurlijk logisch te verklaren, aangezien hun omzet van de een op andere dag is gehalveerd. Als gevolg zijn veel miners gedwongen om hun bitoin-reserves te verkopen om zo hun kosten te dekken. Vorige week kon je echter lezen dat er einde lijkt te komen aan deze ‘capitulatiefase’, wat goed nieuws betekent voor de bitcoin koers.

Veiliger Bitcoin netwerk

De concurrentie onder Bitcoin miners is dus flink toegenomen. Als gevolg is het lastiger om als winnaar uit de strijd te komen en de beloning van 3,125 BTC, plus de betaalde transactiekosten, op te strijken.

Aan de andere kant zorgt een hogere moeilijkheidsgraad voor een veiliger netwerk. Er is namelijk simpelweg meer rekenkracht nodig om een succesvolle aanval uit te voeren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt