Mine Bitcoin Enter
Bitcoin

Bitcoin-moeilijkheidsgraad daalt het hardst sinds 2021

Het lijkt erop dat de lastige marktomstandigheden het ecosysteem van Bitcoin (BTC) weer aan het beïnvloeden is. De moeilijkheidsgraad van BTC-mining is namelijk met de grootste marge gedaald sinds juli 2021.

Moeilijkheidsgraad Bitcoin-netwerk

De moeilijkheidsgraad is aangepast met 7.32% op blokhoogte 766.080. Dit viel tegelijkertijd samen met een daling van de gemiddelde hashrate van ruim 264 EH/s naar circa 245 EH/s.

De moeilijkheidsgraad van het Bitcoin-netwerk wordt automatisch aangepast naar de hoeveelheid van hashing-kracht die voor het netwerk beschikbaar is. Dit komt in de praktijk neer op de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin-blokken aan zijn blockchain toegevoegd worden. Dit wordt op het Bitcoin-netwerk namelijk aangepast naar gemiddeld 10 minuten.

Hiernaast wordt de moeilijkheidsgraad iedere 2.016 blokken aangepast. Deze blokken worden in ongeveer 2 weken gemined, waardoor deze moeilijkheidsgraad in ieder geval 2 weken zal duren. Het is op dit moment nog niet bekend of er dan weer een daling komt, of dat deze dan juist weer stijgt.

Inkomsten BTC-miners dalende

In het 3e kwartaal van dit jaar vielen de kosten voor het produceren van nieuwe BTC aanzienlijk hoger uit dan de jaren daarvoor. De voornaamste reden hiervoor zijn de wereldwijd stijgende energiekosten. Ook het wereldwijde chiptekort heeft hieraan een bijdrage geleverd.

Toen daalden de inkomsten voor Bitcoin-miners eind november ook nog eens naar een dieptepunt van 2 jaar, wat nog eens verergerd wordt door de huidige crypto-marktprestaties.

Dit heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat diverse miners hun activiteiten (tijdelijk) hebben moeten stilleggen, wat heeft geleid tot een recente daling van de hash-tarieven, wat een verklaring geeft aan de laatste aanpassing van de moeilijkheidsgraad. Ook de mining-analist ‘Jaran Mellerud’ is van mening dat de stijgende energieprijzen de grootste boosdoener is van de daling in hashrate. Mellerud zei hierover als slot het volgende:

Veel miners werken momenteel bijna break-even in de cashflow en zullen gedwongen worden hun machines uit te schakelen als de marktomstandigheden nog verder verslechteren.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy koers veel te hoog ten opzichte van Bitcoin
Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?