Bitcoin Nieuws

Bitcoin MVRV maakt extreem bullish kruising, einde van de bearmarkt in zicht?

De blockchain maakt het mogelijk om de asset Bitcoin tot in detail te analyseren. Vandaag gaan we dat doen aan de hand van de Market Value to Realized Value. Dat klinkt als een spannende set van begrippen, maar in feite deel je de huidige koers voor Bitcoin tegen de gemiddelde waarde waarvoor alle Bitcoin voor het laatst van adres gewisseld zijn.

Als de huidige koers 20.000 dollar is en de gemiddelde aankoopwaarde van alle Bitcoin op 40.000 dollar ligt, dan hebben we een MVRV van 0,50 te pakken.

Waarom is dit relevant?

De onderstaande grafiek verklapt wellicht al een beetje dat deze data, in ieder geval in het verleden, relevant is gebleken voor het voorspellen van koersbodems. We maken het in dit geval iets complexer door de MVRV van korte termijn holders (blauwe lijn) en die van lange termijn holders (rode lijn) in het spel te brengen. We kwalificeren mensen als korte termijn holders als ze hun Bitcoin minder dan 155 dagen bezitten en andersom.

Wat je in de grafiek kunt zien is dat Bitcoin in de voorgaande twee bearmarkten een bodem vond nadat de rode lijn de blauwe naar boven doorkruist. In dat geval is de kostenbasis voor lange termijn holders voor even hoger dan die van korte termijn holders.

Precies dat fenomeen doet zich op dit moment voor, waardoor het goed mogelijk is dat we richting het einde van de bearmarkt gaan. Zekerheid bestaat uiteraard niet, met name als het om on-chain analyse gaat, maar in het verleden heeft deze indicator zich bewezen als een betrouwbaar stuk gereedschap.

Hetzelfde fenomeen in een andere grafiek

De Nederlandse analist Root, die je op Twitter kunt vinden onder @therationalroot, constateerde eerder dezelfde ontwikkeling. Hij geeft er verder geen commentaar bij, op een verwijzing naar eerdere Bitcoin-cycli na. Hierin zie je hetzelfde patroon, namelijk dat de bearmarkt iedere keer bij een kruising van deze twee indicatoren in de eindfase zit.

Wat dat betreft is dit dus een meer dan positief teken voor de komende weken tot maanden. De enige kanttekening die we moeten plaatsen is dat de macro-economische omstandigheden dit jaar de markt domineren.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft met zijn rentebesluiten een grote invloed op de markt een vooral de komende weken tot maanden zal er nog veel van hen afhangen. Zie dit soort analyse dan ook niet als exacte wetenschap, maar meer als een hulpmiddel om je strategie voor de komende periode te bepalen.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten