Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Bitcoin onder zware druk, hoop op renteverlagingen vervaagt

Precies 30 dagen geleden zette de markt nog in op 2 renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank voor de rentevergadering van juni. Dat zou betekenen dat we zowel maart als mei een renteverlaging zouden zien van de belangrijkste centrale bank ter wereld. Nu lijkt de kans daarop vrijwel volledig van tafel en dat geeft een gigantische druk op de Bitcoin koers.

Is het positieve momentum van de Spot Bitcoin ETFs voldoende om Bitcoin overeind te houden?

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere zaterdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

Geen renteverlagingen meer = drama voor de Bitcoin koers

Op het moment van schrijven is er volgens de markt zelfs 22 procent kans dat de Amerikaanse centrale bank pas in juli 2024 de eerste renteverlaging doorvoert.

Eerder voorspelde de markt nog 6 renteverlagingen voor 2024 en inmiddels is dat aantal teruggeschroefd naar 4 stuks.

Bron: CME Group

Maar waarom is dat slecht voor de Bitcoin koers?

Dat is slecht voor de Bitcoin koers, omdat lagere rentes stimulerend werken voor de economie en het financiële systeem. De rente is als het ware de prijs die je moet betalen om kapitaal aan te trekken.

Hoe hoger de rente, hoe minder aantrekkelijk dat is. Maar voor veel partijen kan het door een hoge rente ook onmogelijk zijn om kapitaal aan te trekken. Simpelweg omdat ze niet genoeg verdienen om tegen deze hoge rentes te kunnen lenen.

Zodoende zorgen hogere rentes ervoor dat er minder kapitaal in omloop komt en daarnaast maakt een hoge rente investeren in Amerikaanse staatsobligaties aantrekkelijker. Onder de streep blijft er zo minder geld over voor investeringen in risico-assets als Bitcoin en aandelen.

Oorlog op komst tussen Amerikaanse centrale bank en ministerie van financiën?

De mogelijkheid dat de Amerikaanse centrale bank de rentes nog veel langer op dit verhoogde niveau houdt kan weleens een oorlog veroorzaken binnen de overheid. Zoals je wellicht weet heeft de Amerikaanse overheid een totale schuld van meer dan 34 biljoen dollar.

Ook lijkt het overheidstekort inmiddels alweer opgelopen tot 1,766 biljoen dollar voor dit fiscale jaar. Hoe meer rente de Amerikaanse overheid over zijn schulden moet betalen, hoe meer dat overheidstekort oploopt.

De enige manieren om dat overheidstekort te dichten zijn: minder geld uitgeven en meer schulden maken.

Minder geld uitgeven wordt gezien als politieke zelfmoord. Je kunt dit als politicus proberen, maar de kans dat je dan verkozen wordt is heel klein. De enige “oplossing” is dus om meer geld te lenen en daarmee het probleem voor je uitschuiven.

Die oorlog tussen de Amerikaanse centrale bank en het ministerie van financiën, kan voor Bitcoin weleens heel gunstig uitpakken.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?