Bitcoin stijgt
Bitcoin

Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden

In minder dan twee maanden tijd hebben Bitcoin Runes meer dan 2.500 Bitcoin (BTC) aan transactiekosten verzameld, wat de groei van Bitcoin-native gedecentraliseerde financiering (DeFi) aangeeft. Dit nieuwe protocol voor het uitgeven van vervangbare tokens op het Bitcoin-netwerk heeft sinds de lancering in totaal 2.513 Bitcoin aan vergoedingen gegenereerd, wat neerkomt op een waarde van meer dan $163 miljoen, volgens gegevens van Dune.

Aanhoudende interesse in potentie van BTCFi

De mijlpaal komt slechts twee maanden na de lancering van het Runes-protocol tijdens de Bitcoin-halving in april 2024. Deze prestatie toont aan dat er een aanhoudende interesse is in het potentieel van Bitcoin-native DeFi, ook wel BTCFi genoemd.

De extra transactiekosten van protocollen zoals Runes kunnen een aanzienlijke levenslijn bieden aan Bitcoin-miners na de halvering, waarbij de Bitcoin-blokbeloningen zijn verlaagd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Dominantie van Bitcoin Runes boven BRC-20-tokens en Ordinals

Bitcoin Runes zijn snel de dominante standaard geworden voor het uitgeven van vervangbare tokens op het Bitcoin-netwerk. Analyse van de transacties toont aan dat Runes-gerelateerde transacties 12,2% van het totaal uitmaakten, terwijl BRC-20-transacties 5% vertegenwoordigden en Ordinals-inscripties slechts 0,6%.

Uit gegevens van Dune blijkt dat op 17 juni ruim 82% van de transacties reguliere BTC-transacties waren. Dagelijks waren er 9.567 Runes-gerelateerde transacties, tegenover 3.938 BRC-20-transacties en 474 Ordinals-gerelateerde transacties. Reguliere Bitcoin-transacties bedroegen 64.620.

Reactie van de Industrie

Nazar Khan, medeoprichter en chief operating officer van TeraWulf, merkte op dat de stijging van de transactiekosten door Bitcoin Runes een reddingslijn biedt voor Bitcoin-miners. Khan verklaarde: “Runes verhoogden de transactiekosten aanzienlijk, dus er was in ieder geval een stijging van de hasjprijs in de eerste 24 tot 30 uur [na de halvering]. Sindsdien hebben we de transactiekosten zien dalen, maar vergeleken met de gemiddelde kosten in 2023 zijn ze nog steeds behoorlijk hoog.”

Volgens Khan zijn de transactiekosten de “wild card” voor Bitcoin-miners, aangezien de rest van de Bitcoin-blokbeloning een vaste uitgifte blijft.

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s zetten succes voort met meer dan $300 miljoen aan instromen
Duitsland voltooit $3 miljard Bitcoin-verkoop: positief nieuws voor BTC koers
Aantal crypto-gebruikers wereldwijd zal binnen twee jaar groeien tot 1 miljard
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen