Bitcoin
Bitcoin

Bitcoin stijgt: maar dit is nodig voor een nieuwe all-time high

De Bitcoin koers zit in de lift na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op woensdag. Na de stevige renteverlaging van 0,50% is de markt plotseling weer bullish, maar heeft Bitcoin nodig om een nieuwe all-time high te maken?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Dit vraagstuk is cruciaal voor Bitcoin

Om een nieuwe all-time high te bereiken in 2024 of 2025 is het cruciaal dat de Amerikaanse economie overeind blijft.

Krijgen we alsnog een recessie in de Verenigde Staten? Dan kan alle hoop in de koelkast en moeten we ons waarschijnlijk schrap zetten voor een nieuwe bearmarkt.

Maar hoe groot is de kans op een recessie?

Hoewel de werkloosheid de afgelopen maanden is gestegen, wijzen veel datapunten op een solide Amerikaanse economie. De consumentenbestedingen, investeringen van bedrijven en de overheidsuitgaven zijn sterk, waardoor we in theorie een opleving van de banengroei en een daling van de werkloosheid moeten zien.

Precies dat zien we momenteel terug in de inkomende economische data. Deze week daalde de uitkeringsaanvragen (nieuwe werklozen) naar 219.000 stuks. Daarmee krijgt de dalende trend vanaf de lokale piek van 1 augustus een vervolg, zie onderstaande grafiek.

Wekelijkse aanvragen werkloosheidsuitkering VS. Bron: ForexFactory

Dit suggereert volgens Torsten Slok, hoofdeconoom van Apollo Research, dat de nonfarm payrolls (banengroei) voor september kan binnenkomen op 300.000 stuks, zie onderstaande grafiek.

Relatie tussen werkloosheidsaanvragen en banengroei. Bron: Torsten Slok/Apollo Research

Daarbij schat het Atlanta Fed GDP Now de economische groei voor Q3 2024 momenteel op +2,9% in. Gekeken naar de historische relatie tussen de economische groei en de banengroei, suggereert dat volgens Torsten Slok een banengroei van 240.000 stuks per maand voor Q3.

Relatie tussen economische groei en banengroei. Bron: Torsten Slok

“Met andere woorden, we kunnen weleens een scherpe toename van de banengroei zien in september, vanaf de dieptepunten die we zagen in juli en augustus”, aldus Torsten Slok.

Alles bij elkaar wijst de economische data op dit moment niet richting een recessie. Sterker nog, de groei van de arbeidsmarkt en economie lijkt zelfs te versnellen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Als deze analyse van Torsten Slok klopt, dan zou het banenrapport voor september positieve cijfers moeten laten zien en de angst voor een recessie voorlopig wegnemen.

Dat is bullish voor Bitcoin, omdat dat betekent dat we een cyclus van renteverlagingen ingaan, zonder dat we een recessie krijgen.

Renteverlagingen werken stimulerend voor de wereldwijde liquiditeit, het kapitaal dat beschikbaar is voor risico-investeringen, en dat kan Bitcoin in theorie naar nieuwe koersrecords brengen.

Met de kanttekening dat economische ellende nog roet in het eten kan gooien, maar die van die ellende lijkt op dit moment geen sprake.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Langverwachte goedkeuring: BlackRock’s Bitcoin ETF krijgt groen licht voor handel in opties
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen
Amerikaanse Bitcoin ETF’s trekken $400 miljoen aan: Beste week sinds augustus
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom