bitcoin etf
Nieuws

Bitfinex: 3 redenen waarom Bitcoin al zijn bodem heeft gevonden

De strijd tussen de Bitcoin (BTC) bulls en bears lijkt met de dag intensiever te worden. Terwijl de volatiliteit de pan uit rijst, speculeer met nog altijd volop of de hardnekkige correctie van de afgelopen weken al ten einde is gekomen. Vooralsnog heeft Bitcoin vorige week vrijdag zijn laagste prijs bereikt van vlak boven de $53.000, maar de koers bevindt zich nog altijd op glad ijs.

Volgens analisten van crypto exchange Bitfinex is het ergste achter de rug en kan Bitcoin de weg omhoog weer inslaan. Ze zijn om diverse redenen overtuigd dat de bodem al bereikt is.

BTC koers onderuit door Mt. Gox en overheden

In een nieuw rapport gaat Bitfinex dieper in op de hevige correctie waar Bitcoin al meer dan een maand mee geteisterd wordt. Allereerst noemt de exchange de belangrijkste oorzaken: het terugbetalingsproces van de in 2014 omgevallen Bitcoinbeurs Mt. Gox en BTC-verkopen vanuit overheden.

Mt. Gox is na tien jaar eindelijk begonnen met het terugbetalen van schuldeisers. Meer dan $8 miljard aan Bitcoins zullen de komende maanden teruggeven worden aan voormalig klanten. Al jaren vreest men voor de mogelijke impact van deze terugbetalingen op de markt. Nu het proces eindelijk van start gaat, is de angst tot nieuwe hoogtes gestegen.

Daarnaast doet de Duitse overheid al weken flink haar best om de Bitcoin koers omlaag te drukken. Sinds halverwege juni verkopen onze oosterburen in rap tempo hun eerder in beslag genomen BTC-stapel van bijna 50.000 Bitcoins. Inmiddels zijn al meer dan 26.000 Bitcoins op de markt gedumpt, wat de verkoopdruk een flinke boost heeft gegeven.

Ook de Amerikaanse overheid heeft enige invloed uitgeoefend op Bitcoin’s koersval, zo stellen de analisten. Vorige maand dumpte de Amerikaanse overheid honderden miljoenen dollars aan Bitcoin afkomstig van een veroordeelde drugshandelaar. 

3 redenen waarom Bitcoin kan herstellen

Hoewel er niet wordt ingegaan op de astronomische hoeveelheid Bitcoins van Mt. Gox dat de komende tijd op de markt terecht kan komen, is de impact van de BTC-verkoop vanuit de Duitse en Amerikaanse overheid volgens Bitfinex-analisten gering.

De gerealiseerde marktkapitalisatie van de in beslag genomen Bitcoins die op de markt zijn gedumpt zou volgens het rapport slechts 4% uitmaken van de totale cumulatieve gerealiseerde waarde van Bitcoin die sinds 2023 op de markt is gekomen, ‘’wat suggereert dat de daadwerkelijke marktimpact en het aanbodoverschot van de door de overheid in beslag genomen Bitcoins relatief minimaal zijn,’’ aldus het rapport.

Andere factoren die volgens de analisten erop kunnen wijzen dat BTC binnenkort kan herstellen, zijn de daling van de zogenoemde Spent Output Profit Ratio (SOPR) en de negatieve funding rates.

De SOPR meet de gerealiseerde winst of verlies op een bepaalde dag voor specifieke investeerders. Afgelopen zaterdag bereikte de metriek voor kortetermijnhouders een waarde van 0,97, wat aangeeft dat deze cohort niet met verlies verkoopt.

Bovendien zijn de gemiddelde funding rates voor het eerst sinds 1 mei negatief geworden, wat aangeeft dat verkopers de markt domineren. “Wanneer deze oververkochte conditie samenvalt met een herstellende SOPR, geeft dit vaak aan dat de markt een bodem aan het vinden is,’’ zo wordt er geschreven.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Mt. Gox verstuurt nog meer Bitcoin: Terugbetalingen bijna voltooid
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Deze indicator voorspelt een reusachtige Bitcoin koersstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten