Exchange,, Stablecoin, Trending

Bitfinex dekt $850 miljoen verlies met Tether-fondsen

Naar verluidt heeft de cryptocurrency exchange Bitfinex een bedrag van $850.000.000 verloren. Dit verloren bedrag is vervolgens gedekt door middel van de geaffilieerde stablecoin-exploitant Tether (USDT).


iFinex Inc.

Nadat er een onderzoek was uitgevoerd ontving iFinex Inc., de exploitant van Bitfinex een proces-verbaal. Hier werd in beweerd dat Bitfinex en hun gelieerde entiteiten de wet van New York schonden in verband met hun crypto-gerelateerde activiteiten. Zo hebben ze (potentiële) investeerders hiermee kunnen bedriegen.


Investeerders nooit op de hoogte gesteld

Naar verluid heeft Bitfinex het verlies nooit aan hun investeerders verteld. Toch zijn de leidinggevenden van de exchange en van Tether betrokken geweest bij een reeks tegenstrijdige zakelijke transacties. Via deze manier kreeg Bitfinex toegang tot maximaal $900 miljoen aan contantenreserves van Tether. Van deze $900 miljoen heeft Bitfinex vervolgens $700 miljoen opgenomen. Hierdoor kon het verloren bedrag worden verborgen en konden opnames van klanten worden afgehandeld.


Uitspraak rechter

De rechtbank heeft de exploitanten van de bedrijven bevolen om het verlies van de Amerikaanse dollars aan Tether direct stop te zetten. Ook moeten dezelfde exploitanten onderzoeksgerelateerde informatie en documenten gaan maken. Deze uitspraak verbiedt de bedrijven meteen ook om potentieel verwante documenten te vernietigen. Doen ze dit wel, dan zijn ze wettelijk in overtreding.

Hiernaast wil de aanklager dat Bitfinex en Tether gedwongen worden om verder te handelen, zodat klanten hier niet de dupe van zijn. Of de aanklager hier zijn gelijk krijgt is helaas nog onbekend.