Bithumb Exchange
Exchange

Bithumb onder vuur; circa $60 miljoen belasting heeft geen wettelijke basis

Bithumb, de populaire cryptocurrency exchange uit Zuid-Korea, heeft over dit jaar een belasting van 80.3 miljard won (bijna €51 miljoen) geheven. Nu blijken hier toch problemen mee te zijn. Welke problemen dit precies zijn lees je in dit bericht.


Reactie Bithumb op aanklacht

Volgens een Zuid-Koreaanse wetgever heeft deze belasting namelijk helemaal geen wettelijke basis en klaagt de exchange op dit punt aan. Bithumb verzet zich hier nu echter tegen, en beweerd dat deze aanklacht ongegrond is, omdat het land Bitcoin en andere cryptocurrencies niet eens als enige vorm van ‘valuta’ onder de wet erkennen.


Toch veranderingen plaatsgevonden

Toch zijn er ondertussen een aantal veranderingen in de tussentijd. Zo vond de Zuid-Koreaanse exchange onlangs een nieuwe bondgenoot, nadat duidelijk werd dat de belasting die werd geheven door de Zuid-Koreaanse belastingdienst geen wettelijke basis had. Deze bondgenoot zou naar verluidt moeten helpen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Hyung-soo, een lid van de grootste oppositiepartij van Zuid-Korea, is de eerste wetgever die zich zo publiekelijk uitspreekt tegen de belasting. En dit doet Hyung-soo zeker niet zonder goede reden.

Volgens de huidige wetgeving in het land zijn namelijk persoonlijke inkomsten uit cryptocurrency-transacties, zowel binnenlands als buitenlands, niet gereguleerd. Hierdoor kunnen deze wettelijk gezien niet worden belast. Dit verteld Hyung-soo.


Cryptocurrencies in Zuid-Korea

Momenteel zijn cryptocurrencies dus nog op geen enkele manier opgenomen in de wetgeving. Dit zal echter zeer snel veranderen, want er is al een belastingplan specifiek voor cryptocurrency ontwikkeld die naar verluidt vanaf 2021 actief zal zijn.

Personen die vanaf oktober 2021 meer dan 2.5 miljoen won (circa €1800) per jaar verdienen aan cryptocurrencies, zullen hier circa 20% belasting over moeten betalen in het land. Dit gaat dan echter wel enkel over het meerdere. Dus wanneer iemand €1900 verdiend heeft met cryptocurrencies in 2021, dan zou diegene in dit geval over €100 belasting betalen. De overige €1800 zal niet worden belast.

Waar Zuid-Korea eerder als zeer cryptovriendelijk gezien werd door de wereldwijde crypto-community, wordt de veranderende omgeving in het land niet door iedereen als goed gezien. Zo is de FATF Travel-regel in het land geïmplementeerd. Hiermee is het land één van de eerste. Het gevolg van deze regel is dat privacymunten, zoals Monero, van alle Zuid-Koreaanse exchanges verwijdert zijn. Privacy is bij een groot deel van de crypto-gebruikers een gevoelig puntje. Deze regel is hierdoor niet bij iedereen goed ontvangen.

Ook voor Bithumb is dit niet de eerste keer dat het zo in het nieuws komt. Over het afgelopen jaar zijn de eigenaren namelijk vaker beschuldigd van fraude waardoor ook hun aandelen in beslag zijn genomen. Het is nog niet bekend of zij deze ooit nog terug zullen zien.